ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η απιστία στα χρόνια του διαδικτύου

Αμαρτίες και απιστίες. Η γνωστή ταινία του Γούντι πραγματεύεται το θέμα της ηθικής, της τύχης και της πίστης του ατόμου για να καταλήξει στο ότι είμαστε το άθροισμα των επιλογών μας. Τρεις σχεδόν δεκαετίες αργότερα, η "ξένη" αγκαλιά γνωρίζει νύχτες και μέρες δόξας και κυρίως χάρη στην τεχνολογία απογειώνεται.

Το φλερτ στο διαδικτυακό μας κόσμο μέσω των μηνυμάτων που ξεκινούν χαλαρά και γρήγορα γίνονται "θερμό επεισόδιο" δεν είναι είδηση σήμερα. Το εξωσυζυγικό σεξ στο κυβερνοχώρο είναι τόσο διαδεδομένο όσο και η black Friday . Η εύκολη πρόσβαση μπορεί να το απενοχοποιήσει αλλά και να το ευτελίσει. Μπορείς να το αποκτήσεις τόσο εύκολα όσο την τσάντα που εδώ και καιρό λιμπίζεσαι. Οι έρευνες στο δυτικό κόσμο μας καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο εξοικειωμένες με την ίδια και τις τεχνικές της απιστίας. Πρόκειται για μια ανθηρή κερδοφόρα βιομηχανία αν υπολογίσει κανείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τις "εφαρμογές απιστίας". Επιπροσθέτως, ένα πλήθος ιστοσελίδων παρέχουν ευκολία στα `πονηρά` ανώδυνα εξωσυζυγικά ραντεβού που δεν θα υποσκάψουν τα ένδοξα θεμέλια της μονογαμίας.

Πριν από λίγες μέρες, μια σαραντάχρονη σύζυγος και μητέρα μου αποκάλυψε πως ένα βράδυ στα μπάνιο του σπιτιού της και ενώ ο άντρα της έβλεπε ποδόσφαιρο στο διπλανό δωμάτιο, βρέθηκε να κάνε σεξ με έναν "φίλο" στο Facebook. Δεν ένιωσε καθόλου ένοχη αφού δεν ρίσκαρε τίποτα , ο άντρας της ζήτησε μια ακόμη μια μπύρα και τα παιδιά είχαν προ πολλού κοιμηθεί. Αργότερα όταν βγήκε στο μπαλκόνι για να τινάξει τα ψίχουλα από το τραπεζομάντηλο ένιωσε πλήρως ανανεωμένη. Κατά τη γνώμη της δεν είχε συμβεί απολύτως τίποτα και η πίστη στο γάμο της ακέραια.

"Το αν το άλλο σας μισό, σας είναι πιστό ή όχι, είναι καθοριστικό για την ευτυχία σας. Γι αυτό μη μένετε στην άγνοια", πρεσβεύει η εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των απίστων. Εφαρμογές όπως Spyzie, εξαιρετικά δημοφιλείς σε καχύποπτους συζύγους και συντρόφους, καταγράφει εξαιρετικά ποσοστά επιτυχημένης παρακολούθησης των απίστων. Τίποτα δεν μπορεί να τους ξεφύγει. Αν θέλετε να μάθετε σε ποιον τηλεφώνησε ο σύζυγος ή η σύζυγος , αρκεί να περιηγηθείτε στο ιστορικό κλήσεων και των μηνυμάτων του τηλεφώνου. Απλή, εύκολη και ευέλικτη η εφαρμογή ακόμα και στα χέρια των αδαών διαφημίζεται ως ένα "πολυλειτουργικό εργαλείο κατασκοπείας. Τρία απλά βήματα και μερικά λεπτά από το χρόνο σας είναι αρκετά για να κατευνάσετε τις υποψίες ή να το πάρετε απόφαση. Αρχικά δημιουργείται ένα λογαριασμό στην εταιρεία. Με κάποιο τρόπο θα πάρετε το Android του συντρόφου σας και θα εγκαταστήσετε την εφαρμογή. Μετά θα συγχρονίσετε τα δυο τηλέφωνο, διαγράφοντας το εικονίδιο στο τηλέφωνο του υποψήφιου "ενόχου". Μόλις το τηλέφωνο συνδεθεί στο διαδίκτυο, εσείς έχετε όλα τα δεδομένα για να αναλάβετε δράση. Εφαρμογές όπως το FlexiSPY, χρησιμοποιούν το GPS για να εντοπίσουν την ακριβή θέση του, ακόμη και να τραβήξουν φωτογραφίες από το περιβάλλον που βρίσκεται ή τι συμβαίνει γύρω του.

"Άλλο να το φαντάζεσαι και άλλο να το βλέπεις μπροστά στα μάτια σου", μου εξομολογείται η 45χρονη Μαίρη που όλο και κάτι υποψίες έχει αλλά "ποτέ δεν θα γίνει Κατίνα". Στον διαδικτυακό κόσμο μας όλα επιτρέπονται αρκεί να έχεις τη σωστή εφαρμογή. Η εποχή που σκέπαζαν τους μοιχούς με τα σεντόνια και τους πήγαιναν μπροστά στα μάτια όλων στα αστυνομικά τμήματα μάλλον γέλια προκαλεί στους νεότερους. "Με λένε Ελένη. Είμαι νόστιμη και έχω έναν συνηθισμένο γάμο. Θέλεις να συναντηθούμε σπίτι μου γύρω στις 6;". Εδώ δεν υπάρχουν μεγάλα λόγια αλλά ούτε και επικριτικά βλέμματα για την κυτταρίτιδα. Ούτε απαιτήσεις και προσχήματα. Φλερτ δεν υπάρχει, ούτε δείπνο με κεριά. Όλα γίνονται γρήγορα και ωμά μέσα στα bytes του κυβερνοχώρου.

Τελικά τι είμαστε; Όπως οι ήρωες του Γούντι στο "Αμαρτίες και Απιστίες", ο ένας επιθυμεί να τιμωρηθεί, όμως η τύχη του χαμογελάει, ο άλλος περισσότερος ηθικός από τον πρώτο ήρωα αλλά στο τέλος θα καταλήξει μόνος, μετράμε μικρές και μεγάλες αμαρτίες. Η τύχη δεν είναι πάντα με το μέρος μας. Ούτε υπάρχει ένας ευφυής σεναριογράφος που θα οδηγήσει τους αόρατους κανόνες της φύσης. Εν τέλει, τι είμαστε; Ο Γούντι σε βάζει να σκεφτείς αν είμαστε το άθροισμα των επιλογών μας. Δεν έχει καμιά σημασία αν κριθούμε για αυτό από το νόμο, το Θεό, τον ίδιο μας τον εαυτό. Με ολίγη από τη σκόνη της τύχης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.