ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρική εκλογή και εκλογικός νόμος

Οι πρώτες συγκρούσεις του 2020

Τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές για τις μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις που θα σημαδέψουν τους πρώτους μήνες του 2020 ανταλλάσσουν αυτές τις ημέρες τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς όλα δείχνουν ότι τα ελληνοτουρκικά, η προεδρική εκλογή και ο νέος εκλογικός νόμος θα βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Βεβαίως, το πλέον «καυτό» θέμα των επόμενων εβδομάδων είναι η προεδρική εκλογή και η πολιτική αντιπαράθεση επ’ αυτής ήδη κορυφώνεται. Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει σχεδόν καταλήξει στην επιλογή του και απομένουν μόνο ελάχιστες κατ’ ιδίαν συζητήσεις πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Συν τοις άλλοις, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την τελική πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και το ραντεβού θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 7 του μηνός. Με άλλα λόγια, κατά τις 15 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ μία διφορούμενη φράση που χρησιμοποίησε στην συνέντευξή του στο «Βήμα» άφησε να διαφανεί ότι ίσως έχει ήδη αποφασίσει να μην ανανεωθεί η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου: «Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα ψηφίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με πολλούς να υποστηρίζουν πως πίσω από αυτή την προσεγμένη διατύπωση κρύβεται ένα νέο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση -αν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο- τότε ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δε θα είχε να αιτιολογήσει τίποτα, αφού θα τον ψήφιζε, ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη αιτιολογήσει την αντίθεσή του στην επανεκλογή του νυν Πρώτου Πολίτη της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «συνεχίζει τους χρησμούς και τα καλλιστεία υποψήφιων Προέδρων της Δημοκρατίας, παρόλο που ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αποδεκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών» δείχνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τελούν με το όπλο παρά πόδα για την περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να «αδειάσει» τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Και εκλογικός νόμος

Και, αν στο θέμα της προεδρικής εκλογής υπάρχει μία πιθανότητα να μην πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό –στην περίπτωση επανεκλογής Παυλόπουλου- στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου αυτό σχεδόν... αποκλείεται: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος ώστε να επιστρέψει η χώρα σε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που θα διασφαλίζεται μέσω ενός κλιμακωτού μπόνους προς το πρώτο κόμμα –ανάλογο με το ποσοστό που θα λαμβάνει κάθε φορά ο πρώτος των εκλογών. Ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω στο θέμα της απλής αναλογικής, αλλά αυτό, όπως είναι εύλογο, απλώς... αποκλείεται. Ταυτοχρόνως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να «διαπραγματευθεί» το θέμα του εκλογικού νόμου με τα υπόλοιπα κόμματα -και δη με το Κίνημα Αλλαγής- προκειμένου να εξαντλήσει τα περιθώρια συναίνεσης και εξεύρεσης των 200 ψήφων – σε διαφορετική περίπτωση, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει, οι επόμενες εκλογές μπορεί να είναι «διπλές».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.