ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για κυρώσεις στην Τουρκία

Υιοθέτησαν οι Σοσιαλιστές την πρόταση Τσίπρα

Πιστός στην τακτική της σκλήρυνσης της γραμμής του έναντι της Τουρκίας εμφανίστηκε στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των αρχηγών των Σοσιαλιστικών κομμάτων στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι Σοσιαλιστές υιοθέτησαν την πρότασή του για περαιτέρω μέτρα και κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρε ευρωπαϊκές πηγές, «αποδεκτό έγινε από το PES το αίτημα για περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία, μετά και την ανυπόστατη συμφωνία με τη Λιβύη, που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά». Κατά τις ίδιες πηγές, ο τέως πρωθυπουργός είχε ζητήσει «να υπάρξει λεκτικό στη δήλωση του PES τόσο για την καταδίκη της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, όσο και για την υιοθέτηση σχετικών μέτρων και κυρώσεων». «Η Ε.Ε. πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνει και κυρώσεις και σε σχέση με τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη έγκαιρης ανάδειξης της απειλής ευρωπαϊκών κυρώσεων, ώστε «η Τουρκία να γνωρίζει τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών της, αλλιώς η πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα αυξηθεί πολύ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα επιχειρήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, μπήκε στην ουσία και της τουρκικής επιχειρηματολογίας, υπενθυμίζοντας στους συνομιλητές του τί έλεγε και τί έκανε και ο ίδιος ως πρωθυπουργός. «Η Τουρκία δε μπορεί να επικαλείται ότι περιθωριοποιήθηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ως Πρωθυπουργός είχα επανειλημμένως προτείνει στον Πρόεδρο Ερντογάν την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών από το 2016 χωρίς όμως αποτέλεσμα». Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε πως η Άγκυρα είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο Forum για το φυσικό αέριο του Καΐρου. Έχει ενδιαφέρον ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι «στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, και αν αυτές αποτύχουν, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αυτό προϋποθέτει τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών».

Η υπόλοιπη ατζέντα

Κατά τις ίδιες πηγές, «πέραν αυτών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη το αργότερο μέχρι το 2050 και να προχωρήσει δυναμικά το ευρωπαϊκό Green Deal τα επόμενα χρόνια. Υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η διαδικασία μετάβασης να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με τη στήριξη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για τη λήψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και όχι να εγκλωβιστεί η ΕΕ πάλι σε ατέρμονες διαδικασίες συνομιλιών» -με αφορμή την συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την έναρξη διαδικασίας διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης την περίοδο 2020-2022…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.