ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στη σχετική συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου

«Κέρδη για το κεφάλαιο, χαράτσια για το λαό πίσω από τη συζήτηση για δίκαιη φορολόγηση»

Στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη «δίκαιη φορολόγηση σε μια ψηφιοποιημένη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία», για την επιβολή φόρων σε μονοπώλια τρίτων χώρων στο πλαίσιο ανταγωνισμών τους με τα ευρωπαϊκά, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, δηλώνοντας ότι «πίσω από τη συζήτηση για δίκαιη φορολόγηση κρύβονται κέρδη για το κεφάλαιο και χαράτσια για το λαό».

Η τοποθέτηση του κ. Νικολάου - Αλαβάνου

«Τα περί "δίκαιης φορολόγησης" αποτελούν μέρος των σφοδρών αντιπαραθέσεων σχετικά με την επιβολή φόρων σε μονοπωλιακούς ομίλους τρίτων χωρών που ανταγωνίζονται ευρωενωσιακές επιχειρήσεις. Εμπορικοί πόλεμοι για τον έλεγχο τομέων της οικονομίας με μεγάλη κερδοφορία, όπως η ψηφιακή οικονομία, η Ενέργεια, οι λεγόμενες πράσινες επενδύσεις.

Το να μιλάτε για "δίκαιη φορολόγηση" είναι κακόγουστο αστείο αφού οι κρατικοί προϋπολογισμοί -οι οποίοι ελέγχονται και επικυρώνονται από την Κομισιόν- συνιστούν μοιρασιά της λείας των ομίλων σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων.

Έτσι, στην Ελλάδα, με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, μισθωτοί και μικροί επαγγελματίες συνεισφέρουν 93% στα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρήσεις το 7%, μειώνεται η φορολογία των οικονομικών ομίλων από 28% σε 24%, ενώ η φορολογία των μερισμάτων τους υποδιπλασιάζεται στο 5%, την ώρα που συνεχίζεται η αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Επιβάλλονται κάθε λογής χαράτσια στις λαϊκές οικογένειες, ενώ δίνονται ελαφρύνσεις στους βιομήχανους με τζάμπα ρεύμα που είναι πανάκριβο για το λαό - με αφορολόγητο στους εφοπλιστές πετρέλαιο, την ώρα που γι’ αυτό φορολογούνται οι φτωχοί αγρότες.

Αυτή είναι η νέα "κανονικότητα" που ευαγγελίζεται η τωρινή και υλοποιούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μαχητικά να διεκδικήσουν ουσιαστική φορολόγηση των κερδών του κεφαλαίου, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αφορολόγητο που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, κατάργηση των υψηλών πολύ άδικων έμμεσων φόρων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.