ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Κομισιόν

ΚΚΕ: «Νέο "χτύπημα" της κυβέρνησης ΝΔ στην κοινωνική ασφάλιση»

«Το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση βρίσκονται στο επίκεντρο του "νέου ασφαλιστικού" της κυβέρνησης της ΝΔ» τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος ανέφερε ότι «"με «ατομικούς κουμπαράδες" στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού και ανταποδοτικού συστήματος που θα απαλλάσσει από τις ευθύνες τους το κράτος και την εργοδοσία και με το ξήλωμα αρχικά των επικουρικών συντάξεων δρομολογείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης πατώντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και ιδιαίτερα στο νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό επιβεβαιώνει και η "τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας" της Επιτροπής που αναφέρει ότι "οι αρχές αποφάσισαν να επιβεβαιώσουν τη νομοθεσία που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση".

Η ίδια έκθεση αντιμετωπίζει ως "κόστος" τις όποιες και υπό πολλές προϋποθέσεις επιστροφές σε συνταξιούχους από το πετσόκομμα των συντάξεών τους, ενώ επικροτεί το ότι και με τις αποφάσεις του ΣτΕ ο βασικός πυρήνας του νόμου Κατρούγκαλου π.χ. όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμεινε άθικτος.

Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερώτησε: «Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι με το "νέο ασφαλιστικό" που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της ΕΕ με τους τρεις πυλώνες και το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν:

- H κοινωνική ασφάλιση μετατρέπεται σε εμπόρευμα;

- Tο κράτος και η εργοδοσία απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους;

- O εργαζόμενος καλείται να τζογάρει από το υστέρημά του με αβέβαιες και χωρίς καμία εγγύηση μελλοντικές απολαβές;».

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Την πολιτική «απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ με ευθύνη της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων» καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ερώτησή που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι: «Το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" στη ΛΑΡΚΟ με ένα ακόμη 55χρονο νεκρό εργάτη στο μεροκάματο από έκρηξη αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ελλείψεις σε αναγκαία μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο, ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, ενώ είχε προηγηθεί σειρά άλλων εργατικών ατυχημάτων. Το συνδικάτο με μια σειρά από παρεμβάσεις του είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις κώφευαν.

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και παράδοσης της δημόσιας αυτής περιουσίας, απαλλαγμένης από χρέη, σε επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό και στους εργαζόμενους της επιχείρησης με απολύσεις και μειώσεις μισθών. Τώρα η κυβέρνηση προκλητικά επικαλείται τους νεκρούς εργάτες για να επιταχύνει τα σχέδια τριχοτόμησης της επιχείρησης και παράδοσής της στο κεφάλαιο.

Η διαχρονική πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ με στόχο το κλείσιμο, τεμαχισμό και ιδιωτικοποίησή της έχει και τη σφραγίδα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει την επιχείρηση να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ, πλέον των 136 εκατ. ευρώ, ισχυριζόμενη ότι αποτελούν "παράνομες κρατικές ενισχύσεις", ενώ η πλειοψηφία της επιχείρησης ανήκει στο Δημόσιο. Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόταση απόρριψης της αναίρεσης της ΛΑΡΚΟ στην εκκρεμή δικαστική απόφαση από τον εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ στις 24-10-2019. Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιείται άλλωστε κι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο ΔΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με απόφαση του Δικαστηρίου από το 2017».

Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι η πολιτική της ΕΕ :

- έχει συμβάλλει στην απαξίωση της επιχείρησης και προδιαγράψει την εγκατάλειψη των μέτρων ασφαλείας που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα;

- οδηγεί τη βιομηχανία στο κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση με την πριμοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια των ομίλων που εποφθαλμιούν, με τους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους;».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.