ΚΟΣΜΟΣ

Η χειρότερη ήττα των Εργατικών από το 1935!

Το εκλογικό «κάζο» φέρνει την... παραίτηση Κόρμπιν

Με την ήττα να καταγράφεται ως την χειρότερη μετά το 1935, ο ηγέτης του κόμματος στις δηλώσεις του, είπε πως θα συνεχίσει να ηγείται για ένα χρονικό διάστημα του κόμματος, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ, καθώς τόνισε πως δεν θα ηγηθεί των Εργατικών στις επόμενες εκλογές.

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε. Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του. Από τα exit poll άρχισαν μάλιστα οι πρώτες αντιδράσεις στους Εργατικούς, με τον Τζον Μακντόνελ να αφήνει να εννοηθεί πως σήμερα, μετά το τελικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις στο κόμμα.

Ο 70χρονος Κόρμπιν απέφευγε μέχρι τέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα του Brexit. Είχε υποσχεθεί στους Βρετανούς ψηφοφόρους να αναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που έκλεισε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες εντός τριμήνου και να τη θέσει σε δημοψήφισμα μέσα σε ένα εξάμηνο. Ο ίδιος κατάφερε πάντως να επικρατήσει στην εκλογική περιφέρεια του Ίσλινγκτον στο Λονδίνο για δέκατη συνεχόμενη φορά, αλλά το χάπι που κλήθηκε να καταπιεί με τη συντριπτική ήττα του κόμματός του ήταν πικρό.

Ήδη μετά την ανακοίνωση του πρώτου exit poll βγήκαν τα μαχαίρια στο κόμμα με στελέχη να ζητούν την παραίτηση του Κόρμπιν. «Η ηγεσία των Εργατικών πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους», έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος βουλευτής Φιλ Γουίλσον. Ο συνάδελφός του, Γκάρεθ Σνελ ζήτησε την αποχώρηση τόσο του Τζόνσον όσο και του αρμόδιου για την Οικονομία του κόμματος Τζον Μακ Ντόνελ.

Μιλώντας στο Sky News, ο Κόρμπιν είπε ότι το εθνικό εκτελεστικό συμβούλιο των Εργατικών θα συνεδριάσει «στο άμεσο μέλλον» και θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή της νέας ηγεσίας. «Εκλέχθηκα για να ηγηθώ του κόμματος και πιστεύω ότι το υπεύθυνο δεν είναι να αποχωρήσω αμέσως και δεν θα το κάνω. Θα μείνω εδώ μέχρι να εκλεγεί κάποιος που θα με διαδεχθεί και τότε θα παραιτηθώ αμέσως», δήλωσε.


 

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα έδωσε όλα σε αυτές τις εκλογές και ισχυρίστηκε ότι ένας πιο κεντρώος ηγέτης δεν θα τα πήγαινε καλύτερα. Κατά την άποψή του μάλιστα, το μανιφέστο του- που περιελάμβανε πολλές κρατικοποιήσεις και για το οποίο δήλωσε υπερήφανος- ήταν δημοφιλές στη χώρα και το περιέγραψε ως βιώσιμη εκλογική πλατφόρμα.

«Είμαι πολύ λυπημένος για το αποτέλεσμα, για τους ανθρώπους που έχασαν τις έδρες τους και για πολλούς ανθρώπους σε αυτή τη χώρα που θα έχουν μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας και θα υποφέρουν από την οικονομική στρατηγική που υποπτεύομαι ότι θα εφαρμόσει», τόνισε ακόμη ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν είχε αναλάβει τα ηνία των Εργατικών το 2015 μετά την εκλογική ήττα του Εντ Μίλιμπαντ και ώθησε το κόμμα προς τα αριστερά. Εξ’ αρχής όμως ήταν αμφιλεγόμενος, ενώ κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν αντιμετώπισε με σθένος αντισημιτικές τάσεις εντός των Εργατικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.