ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου η Γερμανίδα υπ. Άμυνας

Κραμπ-Καρενμπάουερ: «Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»

Την αλληλεγγύη του Βερολίνου προς την Ελλάδα και την Κύπρο επανέλαβε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές, στην αλληλεγγύη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, στο πλαίσιο επίσκεψής της στη γερμανική κορβέτα «Ludwigshafen am Rhein», η οποία συμμετέχει στην αποστολή UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών και πλέει ανοιχτά της Κύπρου.

Η Γερμανία, τόνισε η υπουργός σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, κάλεσε «από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της» την Τουρκία να αποδεχθεί «αυτή τη νομική αντίληψη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε η ίδια, όρισε ένα πλαίσιο κυρώσεων. «Τώρα πρέπει να δούμε πώς αυτό το πλαίσιο θα γεμίσει για το μέλλον με σύνεση», συνέχισε και επισήμανε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι «πλούσια σε κοιτάσματα, τα οποία χρειαζόμαστε για την παροχή ενέργειας» και για αυτό έχουν σε αυτήν την περιοχή «πάρα πολλοί τεράστια οικονομικά συμφέροντα».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου, η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα «επεκτείνοντας μέσω μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Λιβύη σημαντικά τα όρια της θαλάσσιας περιοχής της στην ανατολική Μεσόγειο». Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τη συμφωνία ως «παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και εξέφρασε ήδη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ παρακολούθησε άσκηση της γερμανικής κορβέτας στην περιοχή και είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Σάββα Αγγελίδη, ενώ επισκέφθηκε και τις γερμανικές δυνάμεις στη Λεμεσό. Κατά την επίσκεψή της, η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει των Χριστουγέννων, η υπουργός Άμυνας έφερε στο γερμανικό πολεμικό σκάφος το «Φως της Ειρήνης» από την Βηθλεέμ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.