ΚΟΣΜΟΣ

Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες

Παγκόσμιο Φόρουμ για Πρόσφυγες: Οι πλούσιες χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα, που συνεδριάζει στη Γενεύη στο πλαίσιο του πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, να κάνει «πολύ περισσότερα για να αναλάβει συλλογικά» το φορτίο των εκτοπισμένων, οι οποίοι είναι περισσότεροι παρά ποτέ άλλοτε.

«Είναι καιρός να απαντήσουμε πιο δίκαια στις προσφυγικές κρίσεις με το να μοιραστούμε τις ευθύνες», δήλωσε σήμερα, κατά την έναρξη του Φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνεδρίαση αυτή έχει οργανωθεί από τον ΟΗΕ έναν χρόνο ακριβώς μετά την υιοθέτηση στη Νέα Υόρκη ενός Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, που υποτίθεται ότι θα έδινε μια συλλογική απάντηση στις μαζικές μετακινήσεις εκτοπισμένων ανθρώπων.

Το ζήτημα του διαμοιρασμού του φορτίου των προσφύγων διχάζει πλούσιες και αναδυόμενες χώρες. Η Τουρκία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν σήμερα παρών, είναι συνδιοργανωτής του Φόρουμ. Οι φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες, που υποδέχονται το 80% των προσφύγων στον κόσμο, θεωρούν πως έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους την ώρα που αντιμετωπίζουν ένα βαρύ φορτίο για την οικονομία και για την κοινωνία τους.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει πολύ περισσότερα για να αναλάβει συλλογικά αυτή την ευθύνη», υπογράμμισε ακόμη ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξηγώντας ενώπιον πολλών αρχηγών κρατών, υπουργών και επιχειρήσεων που συνεδριάζουν στη Γενεύη ότι «οι αναπτυσσόμενες χώρες (...) υποδέχονται με θαυμάσιο τρόπο τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων και πρέπει να υποστηριχθούν περισσότερο». Ο ίδιος απήθυνε έκκληση να δοθεί «συλλογικά» απάντηση στο ζήτημα αυτό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.