ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο συνέδριο της ΝΔ και την ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ

Πονοκέφαλοι Μητσοτάκη-Τσίπρα για τη «στρατηγική του 40%»

Αντιδράσεις και αντιστάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους συναντούν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν «στρατηγική του 40%» και να ανοίξουν τα κόμματά τους προς το Κέντρο.

Εξάλλου, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνούν στην εκτίμηση ότι οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο: ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει στις 7 Ιουλίου, όταν η επιρροή που έχει στον χώρο του Κέντρου τον κατέστησε πολιτικά κυρίαρχο και σφράγισε την αυτοδυναμία του, ο δε Αλέξης Τσίπρας ήδη επιχειρεί να εμβαθύνει την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ίδιο χώρο, διεμβολίζοντας το Κίνημα Αλλαγής και καθιστώντας το κόμμα του σπονδυλικό άξονα της λεγόμενης «προοδευτικής παράταξης».

Ισχυρή παρουσία

Σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο συνέδριο της ΝΔ κατέστη σαφές ότι η επιδίωξή του να εφαρμόσει «στρατηγική 40%» περνά μέσα από τις διαθέσεις και την «ανοχή» της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος. μάλιστα, η ιδεολογική πλατφόρμα που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την δική του ομιλία, που συζητήθηκε δεόντως, ήταν τέτοια ώστε ο πρώην πρωθυπουργός να καταστήσει σαφές ότι το προσφυγικό, αλλά και το Μακεδονικό είναι θέματα που θα προκαλούν (τουλάχιστον) τριβές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Εξάλλου, παρακολουθώντας κανείς τις αντιδράσεις στην ομιλία του Μεσσήνιου πολιτικού, μπορούσε να διαπιστώσει ότι πολλοί εκ των συνέδρων συμφωνούσαν με όσα άκουσαν, ακόμη κι αν δεν ανήκαν στη περίφημη «σαμαρική πτέρυγα». Εξάλλου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατέθεσε το ιδεολογικό του μανιφέστο ως αυτόνομη προσωπικότητα, αλλά συσπειρώνοντας ένα ολόκληρο ρεύμα στο εσωτερικό της Δεξιάς, που απλώνεται σε όλα τα στάδια της κομματικής επετηρίδας, αλλά και της κομματικής πυραμίδας. Η «δεξιά» τάση του κυβερνώντος κόμματος έχει τη δική της γενιά των «κορυφαίων», όπως οι κκ. Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, αλλά και τους «30άρηδες», όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αλλά και αρκετούς βουλευτές, όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Συν τοις άλλοις, η πραγματικότητα –ειδικά στο πεδίο του προσφυγικού- είναι τέτοια, ώστε το μόνο βέβαιο είναι ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι διαρκώς παρούσες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει σχεδόν καθημερινά να αναμετράται μ’ αυτές.

Οι ωδίνες της διεύρυνσης

Οι εσωτερικοί λόγοι και οι ενστάσεις κομματικών στελεχών για την επιχειρούμενη διεύρυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζονται και στις ωδίνες που καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ για το «άνοιγμα» του κόμματος. Στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ κατέστη σαφές ότι η «μουρμούρα» του περασμένου διαστήματος δε θα μείνει μόνο μία υπόγεια γκρίνια, αλλά θα εκδηλωθεί από όσους διατηρούν ενστάσεις και επιφυλάξεις ως προς τη στρατηγική ανοιγμάτων που έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι χαρακτηριστικό πως απόψεις όπως αυτή που εξέφρασε ο Νίκος Παππάς ότι στον ΣΥΡΙΖΑ χωρούν ακόμη και όσοι αντιδρούσαν στη Συμφωνία των Πρεσπών αρκεί να προσυπογράφουν την προγραμματική διακήρυξη του κόμματος, προκάλεσαν αντιδράσεις. Ταυτοχρόνως, η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως «είναι αριστερός 30-40 χρόνια και θα πεθάνει αριστερός» σηματοδοτεί προφανώς την προσπάθεια διαχωρισμού μεταξύ όσων ήταν πάντα στην Αριστερά, αλλά και όσων είτε έφυγαν για να επιστρέψουν, είτε... είδαν φως και μπήκαν.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ηγεσίας του κόμματος δεν αιφνιδιάστηκαν ούτε από τις διαφωνίες, ούτε από τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν στο ΣΕΦ. Ωστόσο, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν για μία ακόμη φορά ότι το εξάμηνο που ξεκινά και εκτείνεται ως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και η ηγεσία του κόμματος θα κληθεί πολλές φορές να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, αλλά και να συμβιβάσει αντιτιθέμενες απόψεις με στόχο να μην μετατραπεί το συνέδριο διεύρυνσης σε... πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.