ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες για εκδίωξη των οικονομικά ασθενέστερων

Reuters: Κρίνεται η τύχη της Airbnb από το Δικαστήριο της ΕΕ

Μια απόφαση καθοριστική -σε μεγάλο βαθμό- για το μέλλον της Airbnb στις χώρες της ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει, την προσεχή Πέμπτη, το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγες ημέρες μετά τις νέες δικαστικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα, το δικαστήριο της ΕΕ ουσιαστικά καλείται να αποφασίσει αν το Airbnb είναι μια online υπηρεσία κρατήσεων ή ένα κολοσσιαίο κτηματομεσιτικό πρακτορείο. Η απόφαση του δικαστηρίου, όπως μεταδίδει το Reuters, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το Airbnb ιδίως εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) έχει ήδη συμφωνήσει σε συνεργασία με την Airbnb για τη στέγαση των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.

Η κρίσιμη απόφαση για την Airbnb

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια ύστερα από ενστάσεις της Ενωσης Επαγγελματιών Τουρισμού της Γαλλίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζονται με πιο αυστηρούς όρους απ’ ό,τι η Airbnb.

Σύμφωνα με το Reuters, εισαγγελία του Παρισίου άσκησε δίωξη στην Airbnb τονίζοντας ότι «έσπασε» τους όρους του νόμου Hoguet, ο οποίος εδώ και δεκαετίες αποτελεί το πλαίσιο για την κτηματομεσιτική δραστηριότητα στη Γαλλία. Με τη σειρά του, Γάλλος δικαστής ζήτησε τη συνδρομή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η απόφαση, σύμφωνα με την ανάρτηση του Δικαστηρίου, θα εκδοθεί στις 19 Δεκεμβρίου:

Reuters: Η Airbnb κατηγορείται για την έλλειψη κατοικιών και την «εκδίωξη» των οικονομικά ασθενέστερων

Το Reuters αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια η Airbnb βρίσκεται σε ανοικτή διένεξη με ενώσεις ξενοδόχων και Αρχές, σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και το Παρίσι. Οι «πολέμιοι» υποστηρίζουν ότι η Airbnb ευθύνεται για την «εξαφάνιση» των σπιτιών μακροχρόνιας μίσθωσης καθώς και για την «εκδίωξη» κατοίκων χαμηλότερων εισοδημάτων από περιοχές.

Η Airbnb τον περασμένο Απρίλιο βγήκε νικήτρια από μία παρόμοια διαδικασία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο συμπέρανε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια υπηρεσία ψηφιακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το Reuters, η συγκεκριμένη απόφαση για την Airbnb δεν είναι δεσμευτική και δεν αποτελεί δεδικασμένο.

Την προσεχή Πέμπτη, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να δικαιωθούν οι ενώσεις που προσέφυγαν κατά της Airbnb. Το Reuters υπενθυμίζει ότι το 2017 το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε ότι η Uber θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως εταιρεία μεταφορών και όχι σαν μια ψηφιακή εφαρμογή, που λειτουργεί ως μεσάζοντας (όπως ισχυριζόταν η Uber). Σε ό,τι αφορά την υπόθεση για την οποία ανακοινωθεί η απόφαση την Πέμπτη, η Airbnb υποστηρίζει ότι πως ο 50ετής νόμος Hoguet δεν μπορεί να έχει ισχύ σε μια διαδικτυακή εφαρμογή.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/airbnb-krisimi-apofasi-pempti-dikastirioy-tis-ee

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.