ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το «δαχτυλίδι της φωτιάς» δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα

Στις 26 Δεκεμβρίου η σπάνια... Χριστουγεννιάτικη δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου!

Το σπάνιο φαινόμενο της Χριστουγεννιάτικης ηλιακής έκλειψης, θα απολαύσει μεγάλο μέρος του πλανήτη στις 26 Δεκεμβρίου, καθώς σε πολλά μέρη του κόσμου ο ήλιος θα κρυφτεί από το φεγγάρι και στη συνέχεια, για μερικά... μαγικά λεπτά, θα εμφανιστεί ένας «πύρινος δακτύλιος» στον ουρανό!

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία ηλιακή έκλειψη του 2019, η οποία όμως -δυστυχώς- δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο ηλιακής έκλειψη καθώς προκύπτει όταν το φεγγάρι είναι σχετικά μικρό στον ουρανό. Αν και το νέο φεγγάρι θα περάσει κατευθείαν μπροστά από τον ήλιο, δεν θα μπορέσει τον καλύψει εξ ολοκλήρου. Αυτό συμβαίνει διότι σήμερα είναι μακρύτερα από το μέσο όρο από τη Γη, οπότε το μέγεθος του είναι 3% μικρότερο από αυτό του ήλιου.

Η σκιά του φεγγαριού, που ονομάζεται antumbra, θα παράγει ένα δαχτυλίδι από έντονο ηλιακό φως γνωστό και ως «δαχτυλίδι της φωτιάς» που λάμπει γύρω από τη σκοτεινή σιλουέτα του φεγγαριού. Αυτή θα είναι η τελική έκλειψη του 2019 και δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να την απολαύσουν όλοι καθώς

Αυτό το παράξενο θέαμα θα διαρκέσει για 3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα κατ' ανώτατο όριο. Ωστόσο όσοι σκοπεύουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη προστασία ματιών γιατί είναι επικίνδυνο να βλέπουν τον ήλιο δια γυμνού οφθαλμού σε όλα τα στάδια αυτής της έκλειψης.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη είναι μια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη, η οποία θα συμβεί στις 21 Ιουνίου 2020. Κατά σύμπτωση, αυτή είναι και η ημερομηνία για το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο και το χειμερινό ηλιοστάσιο στο νότιο ημισφαίριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.