ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μαχητικά, οι φρεγάτες, τα drones αλλά... και η θητεία

Στο προσκήνιο η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Το βλέμμα στην ανάγκη ενίσχυσης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων στρέφει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα ελληνοτουρκικά κινούνται ήδη στην κόψη του ξυραφιού και ουδείς μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις ή να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου «θερμού επεισοδίου».

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνονται ο εκσυγχρονισμός των F16 και των Mirage 2000, που είχε δρομολογηθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εξάλλου, σύμφωνα με ιθύνοντες του Πενταγώνου, η Ελλάδα είχε καθυστερήσει κατά πολύ να αναβαθμίσει τα πολεμικά της αεροσκάφη, εξαιτίας και της δεκαετούς κρίσης. Ωστόσο, η συμφωνία που συνομολογήθηκε και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αφενός φέρνει πιο κοντά στην Ελλάδα τόσο τη Γαλλία όσο και τις ΗΠΑ, αφετέρου αποκαθιστά κατά τι το έλλειμμα ισχύος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο.

Έρχονται και φρεγάτες

Παραλλήλως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των αρχηγών των επιτελείων για τις υπόλοιπες επείγουσες ανάγκες ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Για παράδειγμα, ανάγκες φαίνεται πως έχει και το Πολεμικό Ναυτικό και όλα δείχνουν πως η συζήτηση για την προμήθεια φρεγατών θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι. Εξάλλου, ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση εκκρεμούσε μία συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Παρισίων για προμήθεια φρεγατών τύπου Fremm και Belharra, που όμως δεν είχε καταλήξει. Σημειωτέον ότι, κατά τις ίδιες πηγές, στην ελληνική πλευρά έχει προταθεί κάτι πολύ ενδιαφέρον: δηλαδή, μία «συμφωνία-πακέτο», κατά την οποία η Γαλλία θα μπορεί να προμηθεύσει με φρεγάτες το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως... χρησιδάνειο, έως ότου ναυπηγηθούν οι φρεγάτες που θα έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό. Με άλλα λόγια, η εν λόγω συμφωνία –για την οποία, βεβαίως, ακόμη δεν υπάρχει εκτίμηση για το κατά πόσον συμφέρει...- προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό ενίσχυση μέσα σε... μία εβδομάδα από την υπογραφή της.

Επί τάπητος η θητεία

Βεβαίως, πέραν των εξοπλιστικών, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμάται ότι θέλει ενίσχυση και σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Στο πλαίσιο αυτό, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν άνοιξε χθες τυχαία την συζήτηση για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό το θέμα «δε θα πρέπει να είναι ταμπού». Η πρώην υπουργός επί της ουσίας αποκάλυψε μία συζήτηση που διεξάγεται επί μακρόν στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης, ενώ έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι υπενθύμισε δημοσίως πως το πρόγραμμα της ΝΔ περιείχε την πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Συν τοις άλλοις, την υποχρεωτική στράτευση στα 18 έχει υπερασπιστεί δημοσίως και ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ ταυτοχρόνως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους νέους να κατατάσσονται στον στρατό αμέσως μόλις περνούν στο Πανεπιστήμιο, χωρίς να κάνουν χρήση της αναβολής που δικαιούνται. Τα κίνητρα αυτά θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να είναι μόρια για την μετέπειτα διεκδίκηση μίας θέσης στο Δημόσιο.

Και θέμα... drones!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν να λύσουν άλλη μία εξίσωση: πώς θα αντιμετωπίσουν την «επένδυση» της Τουρκίας σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου drones. Ήδη, οι Τούρκοι όρισαν μία «βάση» απογείωσης και προσγείωσης τέτοιων αεροσκαφών στα Κατεχόμενα της Κύπρου, με τους εδώ ειδικούς και αναλυτές να εκτιμούν ότι η Τουρκία, που πλέον παράγει τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπορεί να κατακτήσει το πλεονέκτημα στο Αιγαίο έχοντας τα συγκεκριμένα «όπλα» στη φαρέτρα της. Ήδη, λοιπόν, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ψάχνονται σε δυο μέτωπα: αφενός, να παραγγείλουν αεροσκάφη τύπου drones, αφετέρου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που έχει την πρωτοπορία, να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατασκευής τους στην ΕΑΒ...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.