ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση

Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία

Να καταδείξει πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν ανακουφίζει καθόλου τη μεσαία τάξη επιχειρεί συντονισμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου «ταξική πολιτική υπέρ των ολίγων», αλλά και κρυφή νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στρέψει την συζήτηση στην οικονομία αξιοποιώντας τέσσερα πεδία αντιπαράθεσης: το φετινό κοινωνικό μέρισμα, που χαρακτηρίζει «κουτσουρεμένο» σε σχέση με όσα έδινε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της Αριστεράς, τις ανισότητες του φορολογικού νομοσχεδίου, τις «μηδαμινές» -όπως τις χαρακτηρίζει- ελαφρύνσεις που περιέχονται στον προϋπολογισμό, αλλά και την «τροπολογία-δώρο» που αφορά σε ιδιοκτήτες ΠΑΕ-ΚΑΕ.

Σύγκρουση για το μέρισμα

Σε ό,τι αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, οι ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα χθες στη Βουλή πυροδότησαν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμίζει ότι ο ίδιος έδινε πολλαπλάσια ποσά και σε πολύ περισσότερους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα θα διανεμηθούν 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη, συνολικού ποσού 175 εκατ. ευρώ. Επ’ αυτών των ανακοινώσεων, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σταϊκούρα μέχρι πριν λίγους μήνες χαρακτήριζαν «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα 629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018». «Σήμερα, αφού η κυβέρνηση μείωσε τον δημοσιονομικό χώρο κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 - που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ - για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ, πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πόλεμος» για φορολογικό-προϋπολογισμό

Ταυτοχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει την βεντάλια της κριτικής προς την κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική, αφού πλέον εκτός του σχεδίου του προϋπολογισμού, βρίσκεται κατατεθειμένο στη Βουλή και το νέο φορολογικό, στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» «αλχημείες» και «οφέλη μόνο για το 1% των υψηλών εισοδημάτων». Την ίδια στιγμή, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν χθες λόγο για «ανακούφιση 0 έως 17 ευρώ τον μήνα, που εξανεμίζεται από τα «ψιλά γράμματα» στο αφορολόγητο (όριο αποδείξεων), τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, αλλά και το κύμα αυξήσεων που αναμένεται να έρθει στις ασφαλιστικές εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό. Εξάλλου, χθες, ο τομεάρχηςΟικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «δίνει πολλά στους πλούσιους και λίγα στους φτωχούς», εξηγώντας από βήματος Βουλής πως από τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης, το εισοδηματικά κατώτερο 10% των φορολογουμένων λαμβάνει ελαφρύνσεις 72 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ το εισοδηματικά ανώτερο θα απολαύσει ελαφρύνσεις της τάξης των 353 ευρώ.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για «τροπολογία-δώρο» στους μεγαλοϊδιοκτήτες ΠΑΕ-ΚΑΕ, καθώς βάσει της κυβερνητικής ρύθμισης, η φορολογία πέφτει από τα 45 στο 22% στα συμβόλαια των αθλητών.

Στόχος η «περίοδος χάριτος»

Σημειωτέον ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει την πολιτική αντιπαράθεση στα της οικονομίας δεν εκπορεύεται μόνο από το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων συζητείται στη Βουλή ο προϋπολογισμός και το φορολογικό. Πέραν αυτού, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο του 1% του ΑΕΠ που άφησε, μέσω του καταπιστευματικού λογαριασμού, η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι θέμα χρόνου να διαψευσθούν οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης και να αναδειχθούν ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ελαφρύνσεις και ελιγμούς από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αλλά και με δεδομένο ότι η καθημερινότητα και η οικονομία είναι πάντα οι καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως εάν το «συννεφάκι» περί «ισχυρής οικονομίας» και «τέλους της υπερφορολόγησης» διαλυθεί, τότε θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για να τελειώσει η περίοδος χάριτος που τώρα απολαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Και, αυτονοήτως, όταν γίνει αυτό, τότε είναι που ανοίγει το πολιτικό παιχνίδι...

Παρέμβαση Δραγασάκη για την ΕΛΣΤΑΤ

Και, επειδή σημασία δεν έχει μόνο το παρόν, αλλά και το... παρελθόν, η ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ προκάλεσε την βαρυσήμαντη παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος, με ανάρτησή του στο facebook, εξήγησε για ποιους λόγους τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης έχει ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία στο 2,8%

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο και 2ο τρίμηνο του 2019, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη και καταρρίπτουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τους προεκλογικούς μύθους της ΝΔ:

❌Προεκλογικός μύθος #1: «Η οικονομία επί ΣΥΡΙΖΑ ‘σερνόταν’»

✅Πραγματικότητα #1: Το ΑΕΠ αυξήθηκε το 1ο και 2ο τρίμηνο κατά 1,4% και 2,8% αντίστοιχα, δηλαδή πάνω από 2% στο 1ο εξάμηνο του έτους

❌Προεκλογικός μύθος #2: «Η 13η σύνταξη ήταν μια αχρείαστη προεκλογική ‘παροχή’ του ΣΥΡΙΖΑ»

✅Πραγματικότητα #2: Με τη 13η σύνταξη 800 εκατομμύρια ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) ενίσχυσαν το εισόδημα 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων

❌Προεκλογικός μύθος #3: «Τα κοινωνικά επιδόματα είναι αντιαναπτυξιακά»

✅Πραγματικότητα #3: Καταλύτης της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο ήταν η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά και από τα 800 εκατομμύρια που στην πλειονότητά τους γύρισαν πίσω στην οικονομία. Όπως και με την αύξηση του κατώτατου μισθού, έτσι και με τη 13 σύνταξη αποδεικνύεται ότι οι άμεσες και μόνιμες παρεμβάσεις τόνωσης του εισοδήματος, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

📌Συμπέρασμα:

Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης για το 2020 -ρυθμό μεγέθυνσης 2,8%- το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το τρίμηνο που παρέδωσε την κυβέρνηση. Βέβαια, ακόμη πιο σημαντικά και από το ρυθμό της μεγέθυνσης είναι η βιωσιμότητα, η διατηρησιμότητα και το κοινωνικό πρόσημο της ανάπτυξης. Και δυστυχώς στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ γκρεμίζει ό,τι έχτιζε η προηγούμενη. Και οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.