ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρές διαφωνίες, αλλά και συγκλίσεις στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας

Τετραμερής Σύνοδος στο Παρίσι: Δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία Πούτιν-Ζελένσκι!

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμφώνησαν στην πρώτη τους συνάντηση, κατά την Τετραμερή Σύνοδο στο Παρίσι, σε μια σειρά μέτρων για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους σε πολιτικό επίπεδο, δίνοντας ραντεβού σε τέσσερις μήνες.

Επιφυλακτικός ο Ζελένσκι, αισιόδοξος ο Πούτιν

«Κατά τη γνώμη μου, το λέω ειλικρινά» το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης «ήταν πολύ λίγο: θα ήθελα να έχουμε επιλύσει μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων», δήλωσε ο Ζελένσκι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης, την οποία φιλοξένησε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ.

Ο Πούτιν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, χαιρετίζοντας «ένα σημαντικό βήμα» προς την αποκλιμάκωση. Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σημείο έπειτα από τρία χρόνια αδιεξόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες: «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο είναι σημαντικό αποτέλεσμα», σχολίασε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανοικτή πληγή στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου» τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, εξαιτίας του οποίου από το 2014 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο.

«Εχουμε ακόμη να κάνουμε πολλή δουλειά, όμως έχω την εντύπωση ότι υπάρχει καλή θέληση για να επιλύσουμε τα δύσκολα θέματα», εκτίμησε η Μέρκελ.

Εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός, μαζική ανταλλαγή κρατούμενων ως τα τέλη Δεκεμβρίου, νέα απόσυρση των μαχητών από τρεις περιοχές ως το τέλος Μαρτίου: στη σύνοδο εστάλησαν πολλά σημαντικά μηνύματα.

Δεν κοιτάχτηκαν στα μάτια Πούτιν και Ζελένσκι

Κατά την συνάντηση το κλίμα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, δεν ήταν και το πιο θερμό, καθώς υπήρχε αμηχανία. Δεν αντάλλαξαν χειραψία, ούτε καν για τις κάμερες, ενώ δεν κοίταξαν ο ένας τον άλλον στα μάτια, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία. Οι συνομιλίες κράτησαν περίπου εννέα ώρες, με τις τέσσερις πλευρές να συμφωνούν για νέα συνάντηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Ζελένσκι: Ηλπιζα να λύσουμε περισσότερα προβλήματα

Από την πλευρά του, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε απογοητευμένος, καθώς πίστεψε πως θα μπορούσαν να λυθούν κι άλλα ζητήματα, στην διάρκεια των συζητήσεων. «Θέλω να επιλύσουμε περισσότερα προβλήματα. Εθίγησαν πολλά ζητήματα, οι ομόλογοί μου είπαν ότι πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα σε μια πρώτη συνάντηση. Αλλά για εμένα, το λέω ειλικρινά, είναι πολύ λίγο το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, που ωστόσο χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ο διάλογος.

Ο Ουκρανός ηγέτης ανήγγειλε την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών πριν από τέλος της χρονιάς. Τα μέρη «θα συμβάλλουν στην αμοιβαία απελευθέρωση πριν από την 31η Δεκεμβρίου όλων των κρατουμένων, βάσει της αρχής “όλοι έναντι όλων”», εξήγησε.

Ακόμη, ο Ζελένσκι έκρινε ότι η σύνοδος επέτρεψε να «ξεμπλοκαριστεί» το ζήτημα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από την ουκρανική επικράτεια και ότι η δουλειά για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας θα συνεχιστεί με συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι και ο Πούτιν πάντως παραδέχθηκαν πως διαφωνούν σε πολλά, ιδίως για πτυχές της πολιτικής διευθέτησης στο Ντονμπάς, κι έδωσαν ραντεβού σε τέσσερις μήνες, χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Διαφωνίες για τα σύνορα

Ομως ο Ουκρανός πρόεδρος δεν κατάφερε να κερδίσει τις υποχωρήσεις που ήθελε για την προκήρυξη τοπικών εκλογών στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες στο Ντονμπάς.

Εξάλλου ζήτησε την εξάρθρωση όλων των «παράνομων» ένοπλων ομάδων -στις οποίες περιλαμβάνονται οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι Ρώσοι υποστηρικτές τους- και την επιστροφή υπό ουκρανικό έλεγχο μέρους των συνόρων, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Εχουμε σοβαρές διαφωνίες για τα σύνορα», υπογράμμισε. Η Μόσχα από την πλευρά της ζήτησε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, στις οποίες προβλέπεται η επιστροφή των συνόρων υπό ουκρανικό έλεγχο μόνο μετά τη διενέργεια τοπικών εκλογών.

Ο Ζελένσκι, νέος στην πολιτική, δέχεται εξάλλου πιέσεις από την κοινή γνώμη στην Ουκρανία να μην κάνει πολλές υποχωρήσεις απέναντι στον Πούτιν. Πολλές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα για τον λόγο αυτό τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ τα εδάφη της», το Ντονμπάς και την Κριμαία την οποία προσάρτησε η Ρωσία, δεν θα δεχθεί «την ομοσπονδιοποίηση» και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να επηρεάσει την φιλοευρωπαϊκή της πορεία προς την ανάπτυξη», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Νέα σύνοδος

Προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά «σε τέσσερις μήνες». Χθες Πούτιν και Ζελένσκι πήραν θέσεις σε στρογγυλό τραπέζι στο πλευρό του Μακρόν και της Μέρκελ, ενώ στη συνέχεια είχαν μία συνάντηση τετ α τετ.

Ο Ζελένσκι, που εξελέγη τον Απρίλιο με την υπόσχεση να τερματίσει τη σύγκρουση, έκανε το σήμα της νίκης με τα δάκτυλά του την ώρα που έφτανε στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι νωρίς το απόγευμα. Ο Ρώσος ομόλογός του, που εμφανίστηκε σε θέση ισχύος στο Παρίσι, ήταν πολύ πιο λακωνικός, με το πρόσωπό του να μην προδίδει πολλά, όπως άλλωστε συνηθίζει.

Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία μειώθηκαν σε ένταση μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ το 2015. Ομως 80.000 άνδρες εξακολουθούν να είναι ανεπτυγμένοι στη γραμμή του μετώπου, μήκους 400 χιλιομέτρων. Κάθε μήνα εξακολουθούν να υπάρχουν νεκροί από μικροσυγκρούσεις και νάρκες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.