ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε, οι συνθήκες είναι άθλιες»

Θρίλερ με πέντε Έλληνες ναυτικούς - Είναι όμηροι στο Τζιμπουτί

«Μαύρα» Χριστούγεννα (και κατά πάσα πιθανότητα τα χειρότερα της ζωής τους) είναι τα φετινά για πέντε Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι εδώ και περίπου 100 ημέρες παραμένουν σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας στα ανοιχτά του Τζιμπουτί.

Το πλοίο «Πτολεμαίος» βρίσκεται αγκυροβολημένο τρία μίλια μακριά από το λιμάνι του Τζιμπουτί. Οι αρχές, ωστόσο, δεν του επιτρέπουν να πιάσει λιμάνι εξαιτίας οφειλών του πλοιοκτήτη και οι πέντε ναυτικοί, οι οποίοι κρατούνται σε μια ιδιότυπη ομηρία.

«Εγκατάλειψη, θυμό, αγανάκτηση. Γιατί είμαστε άδικα, χωρίς αιτία αιχμάλωτοι, μακριά από τα σπίτια μας», λέει ένας από τους πέντε ναυτικούς στο Open, κάνοντας έκκληση για τον επαναπατρισμό τους.

Μάλιστα, η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο τραγική και από το ότι οι προμήθειες των ναυτικών τελειώνουν... Και μαζί με αυτές η ελπίδα τους να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους για τις ημέρες των γιορτών.

«Οι συνθήκες εδώ μέσα είναι άθλιες. Έχουμε γεμίσει σκουπίδια, μύγες, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα. Για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τίποτα να φάμε. Ένα ελάχιστο κρέας και τίποτα άλλο», συμπληρώνει ο ναυτικός.

Η ιδιότυπη ομηρία των ναυτικών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο

Από την πλευρά του, ένας άλλος αναφέρει: «Μας κοροϊδεύουμε. Θα φύγετε και θα φύγετε, θα ξαναφύγετε, έχουν σπάσει τα νεύρα μας και στο τέλος δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Να δούμε πότε θα φύγουμε».

Η ιδιότυπη ομηρία των ναυτικών ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες, στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το Open, οι ελπίδες για επιστροφή στο σπίτι τους τις ημέρες των γιορτών λιγοστεύουν, καθώς αν και έχουν εκδοθεί δύο φορές εισιτήρια για τον επαναπατρισμό τους, η επιστροφή τους έχει ακυρωθεί. Παράλληλα, οι αντικαταστάτες τους αρνούνται να ανέβουν στο πλοίο, ενώ η κατάσταση δυσκολεύει καθώς ανάμεσα στους ναυτικούς βρίσκεται ένας καρδιοπαθής και ένας καρκινοπαθής που έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.