ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αναφέρουν για τη Λευκωσία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία

Δύο απαντήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  έρχονται αφενός να δώσουν τον τόνο και το πνεύμα όσων αναμένεται να επακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας, αφετέρου να δημιουργήσουν νέα επιταχυνόμενα πολιτικά δεδομένα, που ίσως απαιτούν διάνοιξη νέας διπλωματικής δραστηριότητας μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Ουάσιγκτον.

Καταρχάς, στην ερώτηση της «Νέας Σελίδας» αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ζητήσουν -επισήμως με δήλωση- από την Τουρκία να αποσυρθεί από τις παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης, όχι από τα διεθνή ύδατα, αλλά από την ΑΟΖ της Κύπρου, ανώτατη πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνεπείς στο μήνυμά τους όσον αφορά στις δραστηριότητες γεώτρησης σε περιοχές που η Κύπρος ισχυρίζεται ότι είναι η Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Καλούμε τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν προκλητικά βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για διαρκή και βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας δίκαιης λύσης για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Τι αναφέρουν για τη Λευκωσία

Πρόκειται για δήλωση που δημιουργεί ερωτήματα, αν δεχτούμε ότι είναι άσχετη με το προκλητικό «μνημόνιο συνεργασίας» για την ΑΟZ που ανακοινώθηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, καθώς η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την εφημερίδα είχε προηγηθεί, όπως φαίνεται και από τα σχετικά ντοκουμέντα, μερικά 24ωρα πριν από την παράνομη και απαράδεκτη σχετική ανακοίνωση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το σημείο όμως που θα πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής στην Κύπρο και να κινητοποιήσει Λευκωσία και Αθήνα είναι η λέξη «claims» (ισχυρισμοί).

ΠΗΓΗ: Νέα Σελίδα

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.