ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι διώξεις σε δημοσιογράφους

Τουρκία: Στη φυλακή άλλοι 6 δημοσιογράφοι για δεσμούς με το δίκτυο Γκιουλέν!

Η «φίμωση» της ελευθερίας λόγου και έκφρασης από το καθεστώς Ερντογάν είναι πλέον... καθημερινό φαινόμενο στην Τουρκία, με τους δημοσιογράφους να βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο. Έτσι, για ακόμη μία φορά, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης έξι ρεπόρτερ εφημερίδας της αντιπολίτευσης, με την κατηγορία ότι συνδέονταν με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.

Οι έξι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Sozcu, ανάμεσά τους ο διευθυντής σύνταξης Μετίν Γιλμάζ, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 2 χρόνια και έναν μήνα ως 3 χρόνια και έξι μήνες.

Το δικαστήριο δεν ζήτησε την άμεση φυλάκισή τους και άλλο δικαστήριο «αναμένεται να αποφασίσει σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών αν θα διατηρήσει ή αν θα ακυρώσει την ετυμηγορία αυτή», επεσήμανε ο Τσελάλ Ουλγκέν δικηγόρος των κατηγορούμενων, ο οποίος άσκησε έφεση.

Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μπουράκ Ακμπάι επίσης δικαζόταν για την ίδια υπόθεση, όμως το δικαστήριο διαχώρισε την υπόθεσή του από αυτή των δημοσιογράφων και θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για εκείνον αργότερα.

Η Sozcu επέκρινε την καταδικαστική απόφαση εναντίον των δημοσιογράφων της, χαρακτηρίζοντάς της «μαύρη κηλίδα στην ιστορία του Τύπου και του δικαίου».

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για «παροχή βοήθειας στην τρομοκρατική οργάνωση FETO», τα αρχικά του δικτύου του Γκιουλέν, εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα την ημέρα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στο οποίο αναφερόταν η ακριβής διεύθυνση του μέρους όπου έκανε διακοπές ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση σε σύνολο 180 στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου για το 2019, την οποία συνέταξαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.