ΚΟΣΜΟΣ

Ενόψει του ντιμπέιτ με τον Τζόνσον

Βρετανία: Ο Κόρμπιν εξαπολύει επίθεση με αφορμή το Brexit

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν εξαπέλυσε σήμερα επίθεση με αφορμή το Brexit, σε μια προσπάθεια να ανταπαντήσει στο βασικό μήνυμα της καμπάνιας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ενώ και οι δύο ετοιμάζονται για την τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Συντηρητικό κόμμα του Τζόνσον προηγείται του Εργατικού έξι ημέρες πριν οι Βρετανοί προσέλθουν στις κάλπες, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στο αδιέξοδο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τρία χρόνια ύστερα από το καθοριστικό δημοψήφισμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos MORI που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε ότι οι Εργατικοί μειώνουν τη διαφορά αν και το κόμμα του Τζόνσον διατηρεί προβάδισμα 12 μονάδων και παραμένει σε τροχιά να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το Brexit παραμένει το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ο Τζόνσον, που επαναδιαπραγματεύθηκε μια νέα συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ τον Οκτώβριο, έχει υποσχεθεί «να εκπληρώσει το Brexit», ένα σλόγκαν που επαναλαμβάνει συνεχώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους υποστηρικτές των Εργατικών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, καθώς και αυτούς που έχουν απλά κουραστεί από την πολιτική διαμάχη για το ζήτημα αυτό.
Εάν κερδίσει ο Τζόνσον, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα επιδιώξει να θέσει σε ισχύ μια εμπορική συμφωνία με το μπλοκ έως τα τέλη του 2020.
Ο Κόρμπιν εξαπέλυσε σήμερα επίθεση για το θέμα αυτό σήμερα, χαρακτηρίζοντας τις υποσχέσεις του Τζόνσον απάτη και λέγοντας ότι η συμφωνία του για το Brexit θα είναι απλά το ξεκίνημα «επίπονων διαπραγματεύσεων και αθετημένων υποσχέσεων».

Αποκάλυψε επίσης ένα κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο καταδεικνύει πως η συμφωνία διαζυγίου θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες στα σύνορα και σε τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Τζόνσον ότι δεν θα δημιουργήσει εμπόδια ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και τη βρετανική νήσο.

ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της συμφωνίας θα είναι αύξηση των τιμών και ότι το 98% των εξαγωγέων της Βόρειας Ιρλανδίας θα αναγκαστούν να επωμιστούν πρόσθετο κόστος.
«Θα υπάρξουν και άλλες μυστικές εκθέσεις σαν αυτή σε κάθε υπουργείο που θα αποκαλύπτουν τον καταστροφικό αντίκτυπο της επιζήμιας συμφωνίας του Τζόνσον», δήλωσε ο Κόρμπιν.

Ο ίδιος ο Τζόνσον χαρακτήρισε το έγγραφο «απόλυτες ανοησίες». Κορόιδεψε τη στάση που υιοθέτησε ο Κόρμπιν, που έχει δηλώσει ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα καταλήξει σε μια άλλη συμφωνία εξόδου με την ΕΕ που να περιλαμβάνει την τελωνειακή ένωση, και στη συνέχεια να διοργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το εάν οι Βρετανοί θέλουν να αποδεχθούν αυτή τη διευθέτηση, με τον ίδιο τον Κόρμπιν να υπόσχεται εκ μέρους του ουδετερότητα.
«Μήπως στείλαμε ομάδες αναζήτησης για να ανακαλύψουν τη θέση του Τζέρεμι Κόρμπιν για την ΕΕ;», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη νοτιοανατολική Αγγλία. «Εάν θέλετε να το καταφέρετε αυτό, εάν θέλετε η χώρα να προχωρήσει, πρέπει να ψηφίσετε τους Συντηρητικούς».

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν αργότερα αντιμέτωποι στο τελευταίο τηλεοπτικό debate των πολιτικών αρχηγών --στις 22:30 ώρα Ελλάδας στο BBC-- με το Brexit πιθανόν να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.