ΥΓΕΙΑ

Αυτές είναι οι πρωτεΐνες της μακροζωίας

Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει όσους υιοθετήσουν τη συνήθεια αυτή να ζήσουν περισσότερο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, περιελάμβανε 70.000 Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 45 έως 74 ετών χωρίς ιστορικό καρκίνου, καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν με λεπτομέρεια σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους τόσο στην έναρξη της μελέτης, όσο και κάθε πέντε χρόνια μετά από αυτή.

Σε ένα μέσο όρο 18 ετών, οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα σαφή συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών και τη μακροζωία.

Το αντίθετο παρατηρήθηκε στην περίπτωση των συμμετεχόντων που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από δημητριακά, προϊόντα σόγιας και λαχανικά.

Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν χαμηλότερο ποσοστό θανάτου σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών.

Τέλος, η υποκατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών (κυρίως του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος) με φυτικές συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.