ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αντέδρασαν στην Κουμουνδούρου από τον αιφνιδιασμό Μητσοτάκη

Αναμένονται ανακοινώσεις Τσίπρα για Σακελλαροπούλου

Η αμηχανία περίσσευε από χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου, καθώς η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι εύκολο να απορριφθεί.

Για τον λόγο, άλλωστε, αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη από χθες το βράδυ επιχειρούσε να «κερδίσει» χρόνο, παραπέμποντας στην σύγκληση των οργάνων του κόμματος για να ληφθεί η σχετική απόφαση. Τα εν λόγω όργανα, δηλαδή ο «πρωινός καφές» μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα συνεκλήθησαν σήμερα το πρωί, στην Κουμουνδούρου.

Προς «ναι»

Εκεί αναλύθηκαν όλα τα νέα δεδομένα, που υπαγορεύουν μία νέα πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη σύσκεψη επικράτησε από την αρχή θετικό κλίμα για την επιλογή Σακελλαροπούλου, ενώ εκφράστηκαν μόνο δύο απόψεις: η πρόταση για υπερψήφιση της προέδρου του ΣτΕ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αλλά και η στάση του «παρών» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει, δηλαδή, τη δική του σημασία το γεγονός ότι ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκε να καταψηφιστεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βεβαίως, επιχειρήματα ακούστηκαν και για τις δύο απόψεις: για παράδειγμα, ήδη από χθες το βράδυ, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε επισημάνει ότι «με άλλα κριτήρια επιλέγεις κάποιον για πρόεδρο του ΣτΕ και με άλλα για Πρόεδρο Δημοκρατίας».

Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησε να εξουδετερώσει το επιχείρημα ότι «αφού ο ΣΥΡΙΖΑ την επέλεξε για πρόεδρο του ΣτΕ, δεν μπορεί να μην την ψηφίσει για την Προεδρία της Δημοκρατίας». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει πολλές θετικές πτυχές, όπως το ότι είναι γυναίκα, ότι έχει προοδευτική πολιτική καταγωγή, αλλά και το ότι έχει στο παρελθόν επιδείξει προοδευτικά ανακλαστικά και σύγχρονες απόψεις. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα τοποθετείται στην Προεδρία της Δημοκρατίας μη πολιτικό πρόσωπο καταμετράται στα αρνητικά της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου.

Δηλώσεις Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, τη στάση του κόμματος θα ξεκαθαρίσει σε λίγη ώρα με δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα δώσει σήμα στήριξης της υποψηφιότητας της προέδρου του ΣτΕ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, χωρίς όμως να φεισθεί της κριτικής σε βάρος της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για το «άδειασμα» του Προκόπη Παυλόπουλου, όσο και για την επιχείρηση «αντιπερισπασμού» από το μεταναστευτικό και το διπλωματικό φιάσκο στο Λιβυκό.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι πως από την τελική στάση που θα υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας θα φανούν και οι προθέσεις του ως προς το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει. Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει πολλάκις πως «δε θα γίνει Μητσοτάκης», ενώ η επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί μία άκρως θεσμική διαδικασία, που δεν προσφέρεται για άγονες και στείρες μικροκομματικές συγκρούσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.