ΕΛΛΑΔΑ

Το ακολουθούν δύο τουρκικές φρεγάτες

Θρίλερ με το τουρκικό ερευνητικό: Απομακρύνεται από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το θρίλερ με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, συνεχίζεται αν και δεν υπάρχουν προσώρας ενδείξεις κλιμάκωσης από ελληνικής, τουλάχιστον, πλευράς, τουναντίον το Πεντάγωνο σημειώνει ότι βαίνουμε σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρου πως το Ορούτς Ρέις κινείται με πορεία εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέοντας με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Κατά τις ίδιες πηγές έχει μαζέψει τα ηχοβολιστικά του συστήματα, ωστόσο είναι ακόμη αδιευκρίνιστο εάν τα καλώδια που έχει απλώσει, μήκους 8 χιλιομέτρων βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που το παρακολουθούν από απόσταση.

Τις κινήσεις και την δραστηριότητα του Ουρούτς Ρέις παρακολουθεί διακριτικά και η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ενώ κατά ορισμένες πληροφορίες σε ετοιμότητα βρίσκεται και η φρεγάτα «Σπέτσες» ώστε – αν χρειαστεί – να αποπλεύσει στην περιοχή.

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προσέγγισε την περιοχή πλεύσης του «Oruc Reis» νωρίς σήμερα το μεσημέρι και έκτοτε ανά μισή ώρα εκπέμπει, μέσω ασυρμάτου, σήμα προς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος καλώντας το να αποχωρήσει από την περιοχή γιατί κινείται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια απάντηση.

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis έχει κλείσει τον πομπό που δείχνει το στίγμα του. Στο marine traffic το τελευταίο του στίγμα δόθηκε το βράδυ της 23ης Ιανουαρίου, έξω από την Αττάλεια. Για την πορεία του τουρκικού σκάφους, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου ο υπ. Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπ. Άμυνας: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.