ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Casus belli» για τον ΣΥΡΙΖΑ η αποστολή Patriot και στρατιωτιών εκτός Ελλάδας

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» για Λιβυκό-ελληνοτουρκικά

Μπορεί η Διάσκεψη του Βερολίνου να τελείωσε με τα γνωστά... μη αποτελέσματα, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «πολιορκεί» την κυβέρνηση για την διπλωματική στρατηγική που έχει επιλέξει στο Λιβυκό ειδικώς, αλλά και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο γενικώς.

Εξάλλου στο μέτρο που οι εξελίξεις στο Λιβυκό ζήτημα συνδέονται με την τουρκολιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες και με την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ «πολιορκεί» το Μέγαρο Μαξίμου με το βλέμμα στραμμένο σε τυχόν νέα «επεισόδια» στο σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας.

«Πόλεμος» για στρατιώτες και Patriot

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και χθες, παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε πως στη Διάσκεψη του Βερολίνου... δεν γράφτηκε ιστορία, η Κουμουνδούρου συνέχισε να αναδεικνύει την αποτυχία της Ελλάδας να διεκδικήσει μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παραλλήλως, στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν με ανησυχία την αλλαγή του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων σε «μέτωπα» του εξωτερικού, αλλά και την περίφημη είδηση για την αποστολή πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία. Σημειωτέον ότι ήταν πάγιο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να μην αποστέλλει ούτε στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά ούτε οπλισμό εκτός συνόρων, παρεκτός της περιορισμένης παρουσίας της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές μέσω ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυτό το δόγμα φαίνεται πως αλλάζει ή, τουλάχιστον, αυτό υποπτεύονται στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα, από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν καταλάβει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να διεκδικήσει ρόλο και λόγο στο Λιβυκό μέσω της παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών στην συγκεκριμένη χώρα. Αυτό, όμως, θα ήταν μία απόφαση που θα αποτελούσε... «casus belli» για την Κουμουνδούρου, αφού στη Λιβύη η εκεχειρία κρέμεται από μία κλωστή, πρόκειται για μία χώρα που ο Εμφύλιος μαίνεται και, ως εκ τούτου, η ελληνική αποστολή διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Πέραν αυτού, στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις πληροφορίες για αποστολή πυραύλων Patriot στην Σαουδική Αραβία: πρώτον, διότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας έναντι φιλοϊρανικών δυνάμεων. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει στο στόχαστρο της Τεχεράνης για δεύτερη φορά, μετά την στήριξη της απόφασης Τραμπ για εκτέλεση του Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

Δεύτερον, η συγκεκριμένη απόφαση υπονομεύει και αδυνατίζει την ελληνική αεράμυνα: ήδη, χθες, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, αποκάλυψε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, πως η συγκεκριμένη απόφαση αδυνατίζει την αεράμυνα της Ελλάδας, μην θέλοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ελληνοτουρκικά

Παράλληλα, στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου βρίσκεται και η κυβερνητική πολιτική για τα ελληνοτουρκικά: συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Δημήτρη Βίτσα, επανέφερε την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καίτοι στην παρούσα πολιτική περίοδο αυτό είναι κάπως... σύνθετο, αφού από αύριο το μεσημέρι η χώρα θα έχει έναν απερχόμενο Πρόεδρο και μία εκλεγμένη, που θα περιμένει την 13η Μαρτίου για να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, εξ ού και συνεχίζουν να επιμένουν σε όλα τα ερωτήματα που έχουν θέσει στο τραπέζι αναφορικά με το λιβυκό: δηλαδή, σε ποιο ακριβώς θέμα θα βάλει βέτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ε.Ε., αλλά και ποια είναι ακριβώς η στόχευση της κυβέρνησης παίρνοντας το μέρος της μίας από τις δύο πλευρές της εμφύλιας σύγκρουσης στη Λιβύη (δηλαδή το μέρος του στρατάρχη Χαφτάρ).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.