ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη»

Χαρίτσης: «Η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει το ρόλο του παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο»

«Η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει το ρόλο του παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και συμπληρώνει ότι «οι κινήσεις της ΝΔ είναι τυχοδιωκτικές, επικίνδυνες και ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα».
Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι διαχρονικό για τη χώρα, αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Αυτό που έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα είναι η αναποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης [...] Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα διεξήγε μια πολυδιάστατη, ενεργητική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, που οδήγησε στην αναβάθμιση τη θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα, με επαφές και συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ξένους ηγέτες, με τις τριμερείς συμφωνίες, με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, και, συνολικότερα, με σειρά πρωτοβουλιών της ελληνικής πλευράς, ώστε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο κ. Χαρίτσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «μία προσπάθεια υποβάθμισης της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας» και, αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «διαπιστώσαμε την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, αλλά και την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της ΝΔ».
Συνεχίζοντας την κριτική είπε ότι «το σημαντικότερο ατόπημα της ελληνικής κυβέρνησης όμως ήταν η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να το αντισταθμίσει με την πρόσκληση του Χαφτάρ στην Ελλάδα [...] Αν και κρίνεται θετική, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απουσία της χώρας μας από τα διεθνή φόρουμ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του διάλογου με συντεταγμένο τρόπο, της διπλωματίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, όπως έκανε και το 2016, όταν πίεσε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο», συνέχισε. Χαρακτήρισε, «τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες για τα εθνικά μας συμφέροντα τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ενώ σχετικά με το προσφυγικό σημείωσε: «Η ΝΔ πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών και στη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα [...] Η κυβέρνηση -και δυστυχώς η ελληνική κοινωνία- πληρώνει σειρά από αποτυχημένες επιλογές στη διαχείριση του προσφυγικού, όπως η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Κλείνοντας, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ότι «αποτελεί μία ακόμη ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση» και υποστήριξε: «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οδηγεί σε κατάργηση της 13ης σύνταξης, σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και σε επιβάρυνση για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών με την επαναφορά του άδικου συστήματος των κλάσεων [...] Διαψεύδονται οι προσδοκίες των χαμηλών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, και καταρρέει η πλασματική εικόνα που δημιούργησε η κυβέρνηση, την οποία θα βιώσουν στην τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.