ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκης μετά την επίσκεψη Χαφτάρ και το βέτο στην ΕΕ

Διπλωματική αντεπίθεση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σε διπλωματική αντεπίθεση -έστω και κατόπιν εορτής- περνά η κυβέρνηση για το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς η επιμονή της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου και οι φήμες πως αυτό προέκυψε κατόπιν «βέτο» της Τουρκίας έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον ενός πρωτοφανούς διπλωματικού φιάσκο.

Ενόσω, λοιπόν, η κατάσταση που διαμορφωνόταν ήταν μία Ελλάδα να εμφανίζεται ως παρατηρητής των εξελίξεων και μία Τουρκία με ενεργό ρόλο στις διεργασίες για την διαμόρφωση της επόμενης μέρας στη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεχθεί εισηγήσεις και προειδοποιήσεις ότι αυτό το status πρέπει να αλλάξει. Συγκεκριμένα, η χώρα μας κινδύνευε να μαθαίνει... από την τηλεόραση την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας και ο βασικός κίνδυνος θα ήταν να συμφωνηθεί εκεχειρία στη Λιβύη, να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να συμφωνηθεί η διατήρηση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Εξάλλου, το γεγονός ότι η Τουρκία ενεργά συμμετέχει σε αυτές τις διεργασίες είναι άκρως ανησυχητικό, υπό την έννοια ότι κατά τις ζυμώσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει το παν προκειμένου το νέο κυβερνητικό σχήμα (αν αυτό προκύψει) να κρατήσει όρθιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αντεπίθεση μέσω Χαφτάρ

Η Αθήνα, διαπιστώνοντας ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι ασφυκτικό για την ίδια, επιχείρησε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στις διεργασίες, ζητώντας από το Βερολίνο να λάβει μέρος στη Διάσκεψη για το Λιβυκό. Ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική, με τις φήμες να οργιάζουν και να θέλουν τον Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται πίσω από τον ελληνικό αποκλεισμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, αποφάσισε να βγει στην αντεπίθεση με δύο τρόπους: ο πρώτος ήταν η επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, καθώς η Αθήνα είχε φροντίσει να έχει ανοιχτούς διαύλους με τον επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού. Η χθεσινοβραδινή αιφνίδια άφιξη του στρατάρχη στην Αθήνα ήταν ένας κρυφός άσσος της ελληνικής διπλωματίας, καθώς ο Νίκος Δένδιας είχε φροντίσει να καλλιεργήσει καλή σχέση με τον Χαφτάρ ήδη από τότε που οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην Λιβύη, προ λίγων μηνών. Σε αυτή τη συνάντηση οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι έχουν κοινά συμφέροντα που ταυτίζονται, εξ ου και ο Χαφτάρ είχε στηλιτεύσει δημοσίως την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για το Βερολίνο. Η χώρα μας, λοιπόν, στο μέτρο που οι διεργασίες θα αναδείξουν τον Χαφτάρ στον νέο ισχυρό άνδρα της Λιβύης, ποντάρει στην στήριξή του την επόμενη μέρα, ώστε να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο δε Χαφτάρ, που βρίσκεται στο στόχαστρο του Ερντογάν, προφανώς και θέλει να διευρύνει τον κύκλο των συμμάχων του –ακόμη κι αν δεν κάθονται στο τραπέζι της διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι η Αθήνα παρέχει στον στρατάρχη απίστευτη πολιτική στήριξη –όσοι κινούνται από χθες το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος, είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ο Χαφτάρ επί της ουσίας έχει τύχει υποδοχής... αρχηγού κράτους, και μάλιστα μεγάλου. Άλλωστε, το ότι τον Χαφτάρ έχει δει επισήμως ο Νίκος Δένδιας, αλλά γίνεται δεκτός και από τον πρωθυπουργό της χώρας είναι σημεία που φανερώνουν ότι η Ελλάδα «αναγνωρίζει» στον Χαφτάρ τον ρόλο του «επίσημου» εκπροσώπου της Λιβύης στο εξωτερικό.

Βέτο και συμμαχίες

Παραλλήλως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να ανακτήσει τον χώρο και τον ρόλο που έχασε με την «πόρτα» από την Διάσκεψη του Βερολίνου, έχει ήδη ανεβάσει στροφές σε σχέση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και η Ελλάδα προσδοκά στην στήριξη της Γαλλίας υπέρ των ελληνικών θέσεων στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Γερμανίας, ώστε να δείξει εμπράκτως την ενόχλησή του για την επιμονή της Άνγκελα Μέρκελ να μην καλεί την Ελλάδα στις διεργασίες για τη Λιβύη. Έτσι, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημοποίησε –με τη συνέντευξή του στον Alpha- την απόφασή του να απειλήσει με βέτο σε οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη, αν αυτή δεν προϋποθέτει την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το χαρτί του βέτο θα το κραδαίνει η Ελλάδα και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής. Παραλλήλως, τις προθέσεις του για βέτο αναμένεται να διαμηνύσει και επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Γερμανίδα καγκελάριο σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν οι δύο ηγέτες. Μένει, λοιπόν, να φανεί πόσο θα αποδώσει αυτή η διπλωματική αντεπίθεση, αλλά και πώς θα αντιδράσουν τόσο το Βερολίνο, όσο και η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.