ΕΛΛΑΔΑ

Παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή ελληνική φρεγάτα

Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Συναγερμός και έντονη ανησυχία σήμανε από το πρωί, λόγω του ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» πέρασε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας! Παρακολουθείτο διαρκώς από ελληνική φρεγάτα, μέχρις ότου να αποχωρήσει, ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, είτε της «αβλαβούς διέλευσης» λόγω κακών καιρικών συνθηκών, είτε της επί τούτου πρόκλησης από πλευράς Άγκυρας και τεστ αντανακλαστικών της Αθήνας, την ημέρα μάλιστα που συμπληρώνονται 24 χρόνια από την έναρξη της κρίσης στα Ίμια...

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου, χωρίς όμως να συνοδεύεται από άλλο ερευνητικό ή πολεμικό πλοίο.

Το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρισκόταν στα 50 μίλια απόσταση. Μαζί του, ωστόσο, ήταν δύο τουρκικά εμπορικά εφοδιαστικά πλοία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την παρακολούθηση της πορείας του πλοίου, αυτό φαίνεται να απομακρύνθηκε από την περιοχή. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πιθανό το ενδεχόμενο της «αβλαβούς διέλευσης», το πλοίο δηλαδή να παρασύρθηκε από τα ρεύματα και να εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το ερευνητικό σκάφος παρακολουθείτο από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που βρισκόταν το τουρκικό πλοίο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό δεν είχε «ρίξει» καλώδια, ούτε είχε ενεργοποιημένες συσκευές.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από την 31η Ιανουαρίου του 1996, όπου η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη μία δύσκολη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα αποβίβασε κομάντος στη μία από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων.

Πηγές ΓΕΕΘΑ: Παρακολουθείται από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.