ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια για διπλές κάλπες με στόχο το imperium Μητσοτάκη

Έτος... πολιτικών εξελίξεων το 2020;

Παρότι σε διαφορετική περίπτωση η εμφάνιση σεναρίων για πρόωρες εκλογές θα ήταν απλώς... γελοία έξη μόλις μήνες μετά τις προηγούμενες εθνικές κάλπες, ολοένα και πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις πως το Μέγαρο Μαξίμου κρατά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και ενεργοποιεί όλα τα εργαλεία, ώστε ανά πάσα στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει διαθέσιμες όλες τις πιθανές επιλογές.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι «ο πρωθυπουργός δεν βιάζεται να φέρει τον εκλογικό νόμο στη Βουλή» και προσδιόριζαν αυτή την διαδικασία για μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Εξάλλου, οι ίδιες πηγές παραδέχονταν πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της, λόγω και της αυτοδυναμίας που πέτυχε στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, περίπου τριάμισι χρόνια «καθαρού» πολιτικού χρόνου για να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Ωστόσο, αίφνης, τα πράγματα άλλαξαν: πρν μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωριάκο, έβαλαν τις «τελικές πινελιές» στον νέο εκλογικό νόμο και κυβερνητικοί παράγοντες άφησαν να διαρρεύσει η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιαουαρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ και το ραντεβού που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Παραλλήλως, η αίσθηση «σπουδής» και βιασύνης ενισχύθηκε και από μία ακόμη διαρροή: ότι, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και να διαβουλευθεί, καθώς «οι προτάσεις του κάθε κόμματος είναι γνωστές» και, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «η κυβέρνηση δε θα κάνει κανενός είδους αλισβερίσι» και «δε θα βάλει νερό στο κρασί της». Βεβαίως, για κάθε κυβέρνηση αποτελεί ευχής έργον κάθε σημαντικό νομοθέτημά της να συγκεντρώνει τη συναίνεση και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτό, όπως λένε στο Μαξίμου, θα μπορούσε να επιτευχθεί σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, αφού η πρόταση ενισχυμένης αναλογικής με «κλιμακωτό μπόνους» για το πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του, είναι πολύ κοντά στις προτάσεις που έχει δημοσιοποιήσει η Χαριλάου Τρικούπη.

Στρατηγικά σχέδια

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: προς τι η βιασύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο, αφού βάσει Συντάγματος δεν μπορεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές πριν περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες; Η συγκεκριμένη σπουδή ενισχύει τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται όλα τα ενδεχόμενα. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο διπλών εκλογών όσο η κυβέρνησή του απολαύει της παρατεταμένης περιόδου χάριτος. Αυτό και μπορεί να διασφαλίσει στη ΝΔ πως θα διατηρήσει τα μεγάλα ποσοστά της, αλλά και ταυτοχρόνως μπορεί να επιφέρει ένα καίριο χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ: στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε άλλη μία εκλογική αναμέτρηση σε κοντινό χρόνο από τις προηγούμενες (αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου και εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου) αυτό θα λειτουργούσε διαλυτικά για το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, βάσει του σκεπτικού ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων, θα οδηγούσε στην πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου και θα συνέβαλλε στη μετατροπή του πολιτικού συστήματος από διπολικό σε... μονοπολικό. Δηλαδή, το μεν Κέντρο θα αποτελείτο από πολλά μικρά ή μεσαία κόμματα και στην άλλη πλευρά, η ΝΔ θα αποτελεί το μόνο κόμμα εξουσίας που θα εκμεταλλεύεται διαρκώς πολιτικά την πολυδιάσπαση του αντίπαλου πολιτικού χώρου.

Αστάθμητες μεταβλητές

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω έχουν ορισμένες αστάθμητες μεταβλητές: για παράδειγμα, από τώρα ως το επόμενο φθινόπωρο ουδείς γνωρίζει αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να απολαμβάνει περίοδο χάριτος ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταφέρει να βρει τον βηματισμό του. Συν τοις άλλοις, επίσης ουδείς γνωρίζει αν ως τότε το προσφυγικό ή τα ελληνοτουρκικά θα έχουν οδηγήσει σε κάποια απρόβλεπτη κρίση. Πέραν αυτών, σε κάθε περίπτωση οι εκλογές είναι μία απρόβλεπτη διαδικασία: δηλαδή, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει επιλέξει να ενεργοποιήσει όλα τα «όπλα», ρίξει την εκλογική ζαριά στο τραπέζι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προκύψουν «εξάρες»: δηλαδή, μπορεί έπειτα από έναν χρόνο διακυβέρνησης που θα έχει συμπληρωθεί ως τότε, να έχει χαθεί η δυναμική της ΝΔ, να έχει «θαμπώσει» το αφήγημα της νέας κυβέρνησης και να αποδειχθεί ότι, ακόμη κι αν «καεί» η απλή αναλογική, η αυτοδυναμία θα είναι ένας δύσκολα επιτεύξιμος στόχος...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.