ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η φευγάτη δεκαετία

Τα άπειρα γεγονότα της δεκαετίας που αφήσαμε πίσω μας και στιγμάτισαν τη ζωή σε όλο τον πλανήτη είναι αδύνατον να μπουν σε αντικειμενική σειρά. Κάποιες δεκαετίες γίνονται σημαντικές λόγω των πολέμων, καταστροφών ή πολιτικών κρίσεων που μοιραία επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας, η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική αλλαγή ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις τη δεκαετία που πέρασε. Ποιος μπορεί να φανταστεί την καθημερινότητα χωρίς τα social media, τις αποδοχές, τις διαγραφές που μοιάζει να καλύπτει κάθε έκφανση της ζωής μας. Όσοι είχαμε δει το "Social Network " το 2010 , που αποτύπωσε τη γέννηση του Face book θαυμάσαμε τους φοιτητές του Χάρβαντ αλλά δεν πιστέψαμε στην ολοκληρωτική νίκη της πλατφόρμας. Τότε θεωρούσαμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική ζωή. Οι περισσότεροι γελούσαμε στη σκέψη ότι μια πλατφόρμα μπορεί να χαλάσει σχέσεις, να χωρίσει ζευγάρια, να ενώσει ανθρώπους που πριν αγνοούσε ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Ψάξαμε για τους παλιούς συμμαθητές, βρήκαμε συγγενείς στην άλλη άκρη της γης και είδαμε να γεννιούνται κινήματα. Η ζωή ήταν εκεί έξω αλλά εμείς είχαμε τρελαθεί με το καινούργιο παιχνίδι που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Είχες τα νεύρα σου με τον προϊστάμενο, έμπαινες μερικά λεπτά , ανέβαζες τη φωτογραφία με την κολλητή και `ανέβαινες``. Στα μισά της δεκαετίας οι περισσότεροι που μπήκαμε στην αρχή δειλά και με κριτική διάθεση απέναντι στην πλατφόρμα διαπιστώσαμε την δύναμη της ψηφιακής κοινότητας. Η κρίση ήταν τότε στο φόρτε της, η ψυχραιμία είχε πάει περίπατο και με την παραμικρή αφορμή ο φίλος γινόταν εχθρός. Λειτουργώντας ως άβαταρ , ο κόσμος εκδήλωνε σπασμωδικά αντανακλαστικά συχνά με επιθετική συμπεριφορά που κάποιες φορές ξεπερνούσε τα όρια. Όμως, παρά τις όποιες αντιρρήσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπήκαν στην καθημερινότητά μας με την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Η δεκαετία που αφήσαμε πίσω μας ήταν δύσκολη λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. "Ήθελα να φύγω από τη χώρα και να αναζητήσω μια ευκαιρία". Η επιθυμία της 30χρονης Μαρίας και το πέρα-δώθε τα χρόνια της κρίσης σημαδεύει τη δεκαετία που έφυγε. Γνωρίζω ένα σωρό νέους ανθρώπους που έχουν τελειώσει το Πανεπιστήμιο και την τελευταία δεκαετία αναγκάστηκαν λόγω μη εύρεσης εργασίας να φύγουν στο εξωτερικό. Στα Κυριακάτικα τραπέζια μόνιμο θέμα συζήτησης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας που αδυνατούσε να τα βγάλει πέρα λόγω περικοπών στους μισθούς ήταν το μέλλον των παιδιών. Ακόμη και ηλικιωμένοι μετανάστες που δούλεψαν πολλές δεκαετίες στις φάμπρικες της Γερμανίας και γύρισαν με τη σύνταξη παρότρυναν τα εγγόνια να φύγουν έξω. Στα Πανεπιστήμια μετά το 2011 οι φοιτητές και ιδιαίτερα οι τελειόφοιτοι είδαν κατάματα την πραγματικότητα ενώ οι πιο τολμηροί ήρθαν αντιμέτωποι με ατέλειωτες ουρές για μια θέση κακοπληρωμένης εργασίας. Τα πορτρέτα των καθημερινών ηρώων που ακροβατούσαν ανάμεσα στο γκροτέσκ της καθημερινότητας κατέκλυζαν τα τηλεοπτικά παράθυρα. Δεν είχε σημασία αν ο παππούς βίωσε τη μετανάστευση και έχασε τα νιάτα του στην ξενιτιά. Με βάση τη θέση της στην κοινωνία η νέα γενιά έπρεπε να πάρει απόφαση ότι το έξω ήταν μονόδρομος. Όσοι ονειροπόλοι και αισιόδοξοι έμειναν στην πατρίδα με τα λίγα λεφτά έμοιαζαν κάτοικοι σε άλλο πλανήτη. Άντε να κάνεις διοίκηση επιχειρήσεων στην κρύα αίθουσα να γυρίσεις σπίτι και να "φας" την γκρίνια του πατέρα σου για το μισθό που έφτασε στο ναδίρ. Πώς να κάνεις όνειρα όταν όλοι γύρω σου μεταμορφώνονται σε ένα θίασο που είναι κολλημένος στο παρελθόν ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή ροή. Στη δεκαετία που τελείωσε καταγράψαμε το τσουνάμι της Ιαπωνίας, τους συχνούς τυφώνες στο Τέξας, τις φωτιές στο Μάτι και την Καλιφόρνια, συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι φωτιές στην Αυστραλία αποδεικνύουν ότι τα επόμενα χρόνια η ένταση των φαινομένων θα έχει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες στη ζωή μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα, αν δεν μειώσουμε στο μισό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα αποτελέσματα για τον πλανήτη θα είναι μη προβλέψιμα. Έχει γίνει κατανοητό σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ότι το κόστος της πρόληψης είναι μικρό μπροστά σε αυτό που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Τα κινήματα όπως το Word Human Forum που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2017 κατάφεραν να αφυπνίσουν τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν το νέο πολιτιστικό οικολογικό μοντέλο που έχει ως πυρήνα την εκπαίδευση, την δημοκρατία, την προσωπική ευθύνη ώστε σε λίγα χρόνια να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μπορεί να επιταχύνει την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.