ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προέκυψε από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Κουτσούμπα

Κουτσούμπας: «Μπαίνουμε στη δίνη εξελίξεων, που εγκυμονούν κινδύνους για τους λαούς»

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των κατ' ιδίαν συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της επίσκεψης στο Λευκό Οίκο, για τον εκλογικό νόμο, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά.

Για τα όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους στη Βουλή, μίλησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε στον πρωθυπουργό την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο, την ελληνοαμερικανική συμφωνία και ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του δεν μπαίνει στη λογική της ονοματολογίας για τον ΠτΔ και δήλωσε την έντονη ανησυχία του και την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε στη δίνη σοβαρών εξελίξεων, έντονων ανταγωνισμών και συγκρούσεων που μας ανησυχούν και εγκυμονούν κινδύνους για τους λαούς».

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό:

«Μετά από την ενημέρωση εκ μέρους του κ. πρωθυπουργού, θα ήθελα να σας πω ότι βρισκόμαστε πραγματικά στη δίνη σοβαρών εξελίξεων, έντονων ανταγωνισμών, αντιθέσεων και συγκρούσεων στη περιοχή. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους. Εκφράσαμε την αντίθεση του ΚΚΕ με τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία, που επεκτείνει τις αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα και εμπλέκει τη χώρα μας σε νέους τυχοδιωκτισμούς και σε πολεμικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Φυσικά, εκ μέρους της κυβέρνησης και του κ. πρωθυπουργού δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό. Είναι πάγια και διαχρονική η αποψή τους σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, απέναντι στις διεθνείς συμμαχίες. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε και παρακολουθούμε στο πολιτικό σκηνικό άλλα κόμματα, όπως είναι για παράδειγμα η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παλιότερα είχε άλλες θέσεις, όμως ως κυβέρνηση ουσιαστικά προετοίμασε αυτή την απαράδεκτη αμερικανοΝΑΤΟϊκή συμφωνία.

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με τις τοποθετήσεις, τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, σχετικά με τη δολοφονική ενέργεια ενάντια σε αξιωματούχο μιας άλλης χώρας. Ήταν εγκληματική ενέργεια. Έπρεπε καθαρά να ειπωθεί στις ΗΠΑ και, μάλιστα, όχι για το πρόσωπο το συγκεκριμένο -όπως ξέρετε εμείς δεν υπερασπιζόμαστε το ιρανικό καθεστώς, έχουμε πλήρη αντίθεση με το πώς συμπεριφέρεται στη χώρα του και την περιοχή- όμως, εδώ πρόκειται για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκτός από το γεγονός της δολοφονικής ενέργειας ενάντια σε έναν αξιωματούχο.

Από αυτή τη σκοπιά θεωρούμε ότι μπαίνουμε στη δίνη εξελίξεων που μας ανησυχούν και που βεβαίως θα την πληρώσουν οι λαοί, θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Την ίδια στιγμή εκφράσαμε την ανησυχία μας για τη συνεχή και παρατεινόμενη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, εκ μέρους της τουρκικής αστικής τάξης, του Ερντογάν, της κυβέρνησης της Τουρκίας, με όλες αυτές τις οριοθετήσεις ΑΟΖ με τη Λιβύη και, βεβαίως, την απαράδεκτη τακτική του να αμφισβητεί ακόμα και διεθνείς συμφωνίες, που καθόρισαν τα σύνορα στην περιοχή και στα συγκεκριμένα κράτη, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο από προηγούμενες δεκαετίες. Και φυσικά εκφράσαμε τη διαφωνία μας για την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, κάτι που δεν το δέχεται βέβαια η Τουρκία. Όμως, θέσαμε και το ζήτημα του συνυποσχετικού που μας ανησυχεί για το τι θα περιέχει, αν τελικά οδηγηθούν σε μια τέτοια συμφωνία τα δύο μέρη.

Από εκεί και πέρα εκφράσαμε στον πρωθυπουργό την άποψή μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς δεν μπαίνουμε στην ονοματολογία. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και γίνεται για μικροκομματικά πολιτικά συμφέροντα και κριτήρια. Και από αυτή τη σκοπιά εμείς εκτιμάμε ότι ο ΠτΔ υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική από την ίδια τη θέση του συμμετέχοντας στον σκληρό πυρήνα της αστικής πολιτικής, εδώ στη χώρα μας. Δεν είναι το πρόβλημα του προσώπου, είναι το πρόβλημα του τι ενέργειες, τι πολιτικά καθήκοντα υλοποιεί ο εκάστοτε ΠτΔ.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, εκφράσαμε ξανά την πάγια θέση μας για καθαρή, ανόθευτη, απλή αναλογική, χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα, χωρίς πλαφόν ούτε το 3% που υπάρχει σήμερα και, βεβαίως, να εκφράζεται ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και αυτό να αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου, με ό,τι δίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στα πολιτικά κόμματα.

Τέλος, εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο νέο νομοσχέδιο ή στις σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τον περιορισμό διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Θέσαμε στον πρωθυπουργό το ζήτημα του προβλήματος που υπάρχει με τη "ΛΑΡΚΟ" και βεβαίως ζητάμε άμεση χρηματοδότηση, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται τη δουλειά τους, διότι δε συμβαίνει αυτό σήμερα και πρέπει να διασφαλιστεί. Οποιαδήποτε λύση επιλεγεί τελικά, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διασφαλιστούν όλες οι εργασιακές θέσεις.

Επισημάναμε, με αφορμή το "brexit", ότι πρέπει να διασφαλιστούν και νομοθετικά τα δικαιώματα των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μ. Βρετανία, μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, όπως να μην αυξηθούν τα δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους φοιτητές που βρίσκονται εκεί και να εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί, όπως ξέρετε, χιλιάδες Έλληνες συμπατριώτες μας μένουν και δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και, τέλος, θέσαμε το ζήτημα να δει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το ζήτημα της πιστοποίησης και πώς αυτή γίνεται για τους εργαζόμενους, κυρίως, στις οικοδομικές εργασίες, που πάνε μετανάστες στη Μ. Βρετανία και πώς γίνεται η διαδικασία πιστοποίησης, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν διπλά και τριπλά οι Έλληνες μετανάστες, οι εργάτες που πάνε εκεί για να βρούνε δουλειά.

Αυτά είναι τα ζητήματα που θέσαμε, αυτά είναι γενικά τα ζητήματα που κουβεντιάσαμε».

Υποδεχόμενος τον ΓΓ του ΚΚΕ μπροστά στους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης αστειεύτηκε λέγοντας στον κ. Κουτσούμπα: «Γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Εσύ με μπλε γραβάτα κι εγώ με κόκκινη».

Ο κ. Κουτσούμπας, από την πλευρά του, μίλησε για το ταξίδι του στο Λονδίνο, όπου μετείχε σε εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ. «Εν όψει της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού το ΚΚΕ οργανώνεται», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Κουτσούμπα

Μητσοτάκης: Γενικέ μου γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Εγώ με κόκκινη γραβάτα και εσύ με μπλε.
Κουτσούμπας: Χρόνια Πολλά, καλή Χρονιά, τα είπαμε και στο προεδρικό. Δεν μπορούσα να έρθω την Παρασκευή. Ημουν στο Λονδίνο σε κομματική εκδήλωση.
Μητσοτάκης: Το ΚΚΕ οργανώνεται στο εξωτερικό ενόψει της ψήφου των αποδήμων.
Κουτσούμπας: Πρώτη φορά πήγα στο Λονδίνο.
Μητσοτάκης: Αλήθεια;
Κουτσούμπας: Δεν είχα ξαναπάει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.