ΥΓΕΙΑ
Να γιατί η... κοιλίτσα μπορεί να γίνει Νο1 κίνδυνος για την καρδιά
Οι εμφραγματίες με περιττό λίπος στην περιοχή της μέσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ενός δεύτερου καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην European Journal of Preventive Cardiology, την επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας.
Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι το κοιλιακό πάχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε εκτιμηθεί ο ρόλος της κοιλιακής παχυσαρκίας σε ένα επόμενο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Οι ασθενείς ακολουθούν συνήθως μια αυστηρή ιατρική θεραπευτική αγωγή μετά το πρώτο έμφραγμα για την πρόληψη δευτερογενών επεισοδίων (δευτερογενής πρόληψη)», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Hanieh Mohammadi του Ινστιτούτου Karolinska, της Σουηδίας και συμπληρώνει ότι «στο πλαίσιο της δευτερογενούς πρόληψης γίνεται έλεγχος του σακχάρου, των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης, αλλά «ήταν άγνωστο έως τώρα εάν η κοιλιακή παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για δεύτερο επεισόδιο σε ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία δευτερογενούς πρόληψης»
Η έρευνα, η μεγαλύτερη και πιο καθοριστική που διενεργήθηκε μέχρι σήμερα σε αυτό το θέμα παρακολούθησε περισσότερους από 22,000 ασθενείς μετά το πρώτο τους έμφραγμα και διερεύνησε την σχέση ανάμεσα στην κοιλιακή παχυσαρκία (μετρήθηκε με την περίμετρο της μέσης) και τον κίνδυνο ενός δεύτερου καρδιαγγειακού συμβάματος. Οι ερευνητές εξέτασαν κυρίως περιστατικά αποφραγμένων αρτηριών όπως εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς που συμμετείχαν προέρχονταν από την εθνικής εμβέλειας αρχείο SWEDEHEART και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 3,8 χρόνια.
Οι περισσότεροι ασθενείς – 78% άνδρες και 90% γυναίκες – είχαν κοιλιακή παχυσαρκία (περιφέρεια μέσης άνω των 94 εκ για τους άνδρες και άνω των 80 για τις γυναίκες).
Παρατηρήθηκε ότι η κοιλιακή παχυσαρκία ήταν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για μοιραία ή μη μοιραία εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, τα λιπίδια του αίματος και ο δείκτης μάζας σώματος και οι θεραπείες δευτερογενούς πρόληψης). Η περιφέρεια της μέσης ήταν πιο σημαντικός δείκτης για ένα επαναλαμβανόμενο επεισόδιο συγκριτικά με την συνολική παχυσαρκία.
Η Δρ. Mohammadi σχολίασε ότι στην έρευνά τους διαπιστώθηκε ότι «οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα κοιλιακής παχυσαρκίας εξακολουθούσαν να έχουν υψηλό κίνδυνο δευτερογενών επεισοδίων παρότι ακολουθούσαν θεραπείες για τον έλεγχο των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την κοιλιακή παχυσαρκία όπως αντιυπερτασικά, αγωγή για τον διαβήτη και για τα αυξημένα λιπίδια του αίματος».
Η σχέση μεταξύ της περιφέρειας μέσης και των δευτερογενών επεισοδίων ήταν ισχυρότερη και πιο γραμμική στους άντρες (στην έρευνα όμως οι άνδρες ήταν τριπλάσιοι των γυναικών). Στις γυναίκες η σχέση ήταν σχήματος U, που σημαίνει ότι η μέση τιμή περιφέρειας της μέσης (και όχι η χαμηλότερη) ήταν η λιγότερο επικίνδυνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή περιφέρειας μέσης για τις γυναίκες που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη ήταν πάνω από το όριο που συνήθως αναγνωρίζεται για την κοιλιακή παχυσαρκία (80 cm).
Μια πιθανή εξήγηση ωστόσο για τις διαφορές ανδρών και γυναικών σύμφωνα με την Δρ. Mohammadi είναι το γεγονός ότι στους άνδρες η κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με την συγκέντρωση επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους που περιβάλλει τα όργανα, ενώ στις γυναίκες κυρίως με το υποδόριο λίπος που δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνο.
Η Δρ. Mohammadi σχολιάζει καταληκτικά ότι «η μικρή περιφέρεια μέσης είναι σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων ανεξαρτήτως των πόσων φαρμάκων λαμβάνει κάποιος ή πόσο καλές είναι οι εξετάσεις αίματος».
Οι συγγραφείς της μελέτης συστήνουν την χρήση της μέτρησης της περιφέρειας της μέσης στην κλινική εξέταση εμφραγματιών για τον εντοπισμό των ασθενών που κινδυνεύουν από ένα δεύτερο επεισόδιο.
Πηγή: ygeiamou.gr