ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά από Χαρίτση

«Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις

Στη σκλήρυνση της στάσης του έναντι του Λευκού Οίκου οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την στάση Πόντιου Πιλάτου που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην προχθεσινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις, καίτοι εν πολλοίς πρόκειται για συμφωνία που είχε συνομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με την Ουάσινγκτον.

Την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να βάλλει με πυρ ομαδόν κατά του πρωθυπουργού για την αποτυχία της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, αναδεικνύει και την υπαναχώρηση των ΗΠΑ σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ «φωτίζει» την αλλαγή γραμμής εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, που πλέον δεν τηρεί καν ίσες αποστάσεις, αλλά στην Κουμουνδούρου βλέπουν μία «προτίμηση» του Αμερικανού προέδρου προς τον Τούρκο πρόεδρο και την Άγκυρα γενικώς.

Διαπραγμάτευση

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «τα έδωσε όλα χωρίς να πάρει τίποτα», εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να «φρενάρει» τις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στο δίκτυο 5G, στήριξε την εκτέλεση Σουλεϊμανί ρισκάροντας επιδείνωση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, εμφανίστηκε πρόθυμος να αγοράσει F-35 και δήλωσε «προβλέψιμος σύμμαχος» ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ. Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση προέκρινε μία «διαπραγμάτευση» μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον, προκειμένου να καταστεί σαφές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη. Βασικό εργαλείο για αυτή τη διαπραγμάτευση θεωρείται από την Κουμουνδούρου το περίφημο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με το οποίο επί της ουσίας παραχωρούνται 4 βάσεις στις ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ήδη πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, μιλώντας στο «Βήμα», είχε χαρακτηρίσει λάθος απόφαση το γεγονός ότι η συμφωνία εισήχθη στη Βουλή πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών. «Θεωρώ λάθος το ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει», έλεγε επί λέξει ο τέως πρωθυπουργός.

Όλα ανοιχτά από Χαρίτση

Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν πως στον ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται πολύ σοβαρά την καταψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, προκειμένου αφενός να λάβει μήνυμα δυσαρέσκειας η Ουάσινγκτον, αφετέρου να καταστεί σαφές ποια διαπραγματευτική τακτική θα ακολουθούσε η Κουμουνδούρου, αν ήταν στην κυβέρνηση. Εξάλλου, χθες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας με νόημα πολλές φορές ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει πως δεν είναι «δεδομένη». «Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα και θα τοποθετηθούμε στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο καταψήφισης της συμφωνίας για τις βάσεις. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή, όπως είπε, «προέβη σε κινήσεις που δίνουν σήμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πράγματα στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να πάρει τίποτα». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, ο πορτ παρόλ της Κουμουνδούρου επανέλαβε πως αυτό «θα έπρεπε να κατατεθεί μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ώστε να αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.