ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαραίνει το κλίμα εν όψει συνεδρίου

Παρέμβαση Τσίπρα για την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως βρίσκεται η αναστροφή της βαριάς εσωστρέφειας που έχει εμπεδωθεί στην Κουμουνδούρου, καθώς οι υπόγειες και παρασκηνιακές διαμάχες μεταξύ στελεχών δίνουν και παίρνουν, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να θεωρούν ότι αν δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα θα πολλαπλασιαστούν.

Η κατάσταση βρίσκεται, αυτονοήτως, σε πλήρη γνώση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πραγματοποιεί καθημερινά συναντήσεις με όλα τα κορυφαία και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, προκειμένου αφενός να έχει πλήρη εικόνα για το εσωκομματικό σκηνικό, αφετέρου να έχει μία ιδέα για τις προθέσεις κάθε παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει εξελίξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Κάτω από τη ζώνη

Βεβαίως, το φαινόμενο να εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες και ζυμώσεις σε κάθε κόμμα που οδηγείται σε ένα συνέδριο, προφανώς και δεν είναι πρωτόγνωρο. Όμως, εδώ δεν πρόκειται για στελέχη ή για τάσεις που απλώς επιδιώκουν να διασφαλίσουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή στους συσχετισμούς του συνεδρίου και στα όργανα που θα προκύψουν απ’ αυτό, αλλά ο λόγος γίνεται για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που παραπέμπουν σε εμφύλιο. Για παράδειγμα, η διαρροή πως οι «53» δήθεν ζητούν με κείμενό τους να... αποκλειστούν τα στελέχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» από το συνέδριο του ερχόμενου Μαΐου αφενός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα (καίτοι είναι μία πρόταση που κατατέθηκε σε κλειστή, συλλογική διαδικασία της τάσης που ατύπως προΐσταται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) αφετέρου αποδίδεται σε μερίδα... αυτονομημένων «προεδρικών», που έχουν άμεση πρόσβαση στο γραφείο του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου και που επιχειρούν παντί τρόπω να διασφαλίσουν μεγαλύτερο αποτύπωμα στους μετασυνεδριακούς κομματικούς συσχετισμούς.
Από την άλλη πλευρά, κορυφαία στελέχη του κόμματος –ακόμη και κατέχοντα θεσμικές κομματικές θέσεις- κατηγορούνται για «δυσανεξία» στο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Μάλιστα, προβεβλημένα στελέχη που έχουν διαρκώς επιτίθενται σε συγκεκριμένες πολιτικές περιόδους του ΠΑΣΟΚ ή και προσωπικά σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη, είναι αυτονόητο πως ούτε την προσέλκυση ψηφοφόρων και στελεχών που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ διευκολύνουν, ούτε όμως συμβάλλουν στο να αισθανθούν άνετα στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά στελέχη που έλκουν την πολιτική καταγωγή τους είτε στην «παπανδρεϊκή» είτε στη «σημιτική» περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Σαν να μην έφταναν αυτά, η επιχείρηση διεύρυνσης περνά κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών, ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες για... πρακτικές «face control» στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, όταν τοπικά στελέχη ή απλοί ψηφοφόροι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ χτυπούν την πόρτα και ζητούν να εγγραφούν μέλη και να συμμετάσχουν κανονικά στις διαδικασίες.

Παρέμβαση Παπαδημούλη

Όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ όσων στελεχών θέλουν πραγματικά τη διεύρυνση και θεωρούν ότι η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει, αποτελεί κοινό τόπο η εκτίμηση ότι πλέον απαιτείται παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για να... «μαζέψει» διάφορα στελέχη που παίζουν ύποπτα εσωκομματικά παιχνίδια. Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, στην Κουμουνδούρου ακόμη συζητείται η βαρυσήμαντη παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή τα προαναφερθέντα υποβολιμαία δημοσιεύματα που ήθελαν τους «53» να προσπαθούν να «εκδιώξουν» την «Προοδευτική Συμμαχία» από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον τέως πρωθυπουργό να… αρχίσει τους αποκεφαλισμούς. «Αναλάβαμε συλλογικά απέναντι στο 32%, τη δέσμευση για δυνατή αντιπολίτευση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Για ένα ισχυρό, δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς, ραχοκοκκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Ικανό να πείσει περισσότερο, να κερδίσει και να ξανακυβερνήσει την Ελλάδα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας με νόημα: «Με γόνιμο διάλογο, σύνθεση απόψεων, συσπείρωση κι ευρύτερες συμμαχίες. ΟΧΙ με στείρες ομαδοποιήσεις και με ανακάλυψη «εσωτερικών εχθρών». Ο Αλέξης Τσίπρας, ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης, έχει τη δύναμη και την ευθύνη να πάρει πρωτοβουλίες για ένα συνέδριο σύνθεσης, συσπείρωσης και νίκης!». Με άλλα λόγια, ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής δεν έστειλε μόνο μήνυμα σε όσους προβαίνουν σε διαρροές κατά συγκεκριμένων εσωκομματικών τάσεων, αλλά και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, υπονοώντας ότι πρέπει να πάρει πλέον την κατάσταση στα χέρια του…

Αποφάσεις εντός εβδομάδας

Η συγκεκριμένη κατάσταση, όπως προαναφέρθηκε, προφανώς και τελεί σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει όντως την κατάσταση στα χέρια του, αφού συνομιλητές του δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα τεκταινόμενα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένει, εντός της εβδομάδας, να παραδώσουν το πόρισμά τους οι κκ. Δραγασάκης, Μπαλτάς και Δρίτσας για τον απολογισμό της «πρώτη φορά Αριστεράς». Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να ανοίξει την εσωκομματική συζήτηση και να στείλει μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς όλους.

Τέλος, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου έχει αρχίσει να συζητείται εντόνως η πρόταση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ που οδηγεί ακόμη και στην... μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ: συγκεκριμένα, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Αγίου Κωνσταντίνου ζητεί να δοθεί ο λόγος «στους προοδευτικούς πολίτες για τα κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας και πολιτικής κατεύθυνσης», παραπέμποντας ακόμη και σε δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος για την ονομασία του «νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.