ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος να τελειώσει η «προεδρολογία»

Προεδρική εκλογή: Επιτάχυνση των εξελίξεων σκέφτεται ο Μητσοτάκης

Σοβαρό προβληματισμό εκπέμπουν αρμόδιοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τις διαστάσεις που έχει πάρει η προεδρολογία, διαπιστώνοντας πλέον ότι η σχετική συζήτηση μόνο αποσυσπειρώνει.

Ενώ, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ καιρού θεωρούσε ότι με τα πρόσωπα που έχει στο μυαλό του, θα μετέτρεπε την προεδρική εκλογή σε μία στρατηγική νίκη για τον ίδιο και την παράταξή του, πλέον διαπιστώνει ότι η συγκεκριμένη συζήτηση έχει αρχίσει να δημιουργεί περισσότερο κακό, παρά καλό – κι αυτό ανεξαρτήτως του προσώπου που τελικά θα επιλεγεί.

Αποσυσπείρωση και εντάσεις

Εξάλλου, η συνεχιζόμενη προεδρολογία δεν έχει «φθείρει» μόνο το κύρος του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά ταυτοχρόνως δημιουργεί εσωστρέφεια και εντάσεις. Ήδη, στο εσωτερικό της ΝΔ τελούν όλοι με το όπλο παρά πόδα: οι «καραμανλικοί» θα χρειαστούν μία πολύ καλή πολιτική εξήγηση αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να στείλει στην πολιτική συνταξιοδότηση τον Προκόπη Παυλόπουλο. Την ίδια στιγμή, στελέχη της «ούλτρα» δεξιάς τάσης του κόμματος ζητούν να επιλεγεί πρόσωπο από την Δεξιά, θεωρώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να «δώσει» την Προεδρία της Δημοκρατίας στην Κεντροαριστερά και τη Φώφη Γεννηματά. Συν τοις άλλοις, η βαθύτερη επιθυμία των «σαμαρικών» να δουν στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρώην πρωθυπουργό παραμένει στο τραπέζι, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί «γαλάζιοι»... αναστατώνονται και μόνο στη σκέψη να κληθούν να ψηφίσουν την Άννα Διαμαντοπούλου ή την Μαρία Δαμανάκη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Συν τοις άλλοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εγκλωβισμένος και σε ό,τι αφορά το σενάριο για Πρόεδρο από την Κεντροαριστερά: κι αυτό διότι, μπορεί ο ίδιος να ήθελε όντως να διεμβολίσει τον χώρο του Κέντρου προτείνοντας για την Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όμως από την άλλη πλευρά η Φώφη Γεννηματά, με τις «κυκλωτικές» κινήσεις της, ουσιαστικά διεκδικεί να «επιβάλει» στον πρωθυπουργό το συγκεκριμένο σενάριο. «Ε, όχι να βάζει και η Γεννηματά όρους στον αυτοδύναμο Μητσοτάκη», τονίζουν παράγοντες που... μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκαλύπτοντας πώς βλέπουν τις διαρκείς οδηγίες και «παραινέσεις» της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ προς τον πρωθυπουργό για την προεδρική εκλογή.

Σενάριο επιτάχυνσης

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει κλίμα αρνητικό, με αποτέλεσμα πολλοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη να τού εισηγούνται να προχωρήσει στην επιτάχυνση των εξελίξεων, υπό την έννοια της ανακοίνωσης του προσώπου που αποτελεί την δική του επιλογή. Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, έτσι όπως το είχε σκιαγραφήσει αρχικώς ο πρωθυπουργός, ήθελε να ανοίγει ο κ. Μητσοτάκης τα χαρτιά του μεταξύ της 22ας και της 25ης Ιανουαρίου, δηλαδή, αφού θα είχε ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος και πριν αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ήθελε να ψηφιστεί πρώτα ο εκλογικός νόμος προκειμένου να μην μπορεί να κατηγορηθεί για «συναλλαγή» με τη Φώφη Γεννηματά για το συγκεκριμένο θέμα. Όμως, πλέον καθίσταται αμφίβολο κατά πόσον το πολιτικό κλίμα αντέχει την «προεδρολογία» για άλλο ένα δεκαήμερο και ο πρωθυπουργός σκέφτεται πολύ σοβαρά να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Άλλωστε, η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη διαμηνύσει δημοσίως ότι δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο και, ως εκ τούτου, ακόμη κι αν ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από την Κεντροαριστερά, δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης. Αν αυτές οι εισηγήσεις τελεσφορήσουν, τότε δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είτε στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας είτε στις αρχές της επόμενης, προκειμένου να ανοίξει τα χαρτιά του και να ανακοινώσει τον-την εκλεκτό-ή του για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.