ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο περιστατικό

Ρουμανία: Ασθενής έπιασε φωτιά στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

Η διοίκηση του νοσοκομείου Floreasca στο Βουκουρέστι, ενός από τα μεγαλύτερα στη ρουμανική πρωτεύουσα, προχώρησε στην απόλυση του επικεφαλής της χειρουργικής κλινικής, ιατρού Μιρτσέα Μπεουράν, έπειτα από ένα περιστατικό που συγκλόνισε τη ρουμανική κοινή γνώμη.
Ο γιατρός, όπως και τα μέλη της χειρουργικής του ομάδας, κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνοι για τη φωτιά που πήρε ασθενής τους την ώρα που βρισκόταν στο χειρουργικό τραπέζι. Πρόκειται για 66χρονη γυναίκα η οποία έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και είχε εισαχθεί για χειρουργική επέμβαση. Την ώρα της εγχείρισης - σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας - το σώμα της ασθενούς έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα σχεδόν στο 40% του σώματός της και να καταλήξει μία εβδομάδα αργότερα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι στο νοσοκομείο και την χειρουργική ομάδα που έκανε την επέμβαση επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 6.300 ευρώ.
Το περιστατικό προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος και ο επικεφαλής χειρουργός παραβίασε δέκα από τις συνολικά 33 υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στη σύμβαση διαχείρισης της χειρουργικής μονάδας στο νοσοκομείο Floreasca, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του νοσοκομείου, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, τα ευρήματα της οποίας αναμένονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Λούντοβιτς Όρμπαν δήλωσε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου δεν πρέπει να θεωρήσει πως δεν τον βαραίνουν ευθύνες για το περιστατικό.
Στο μεταξύ, 25 γιατροί από το νοσοκομείο Floreasca ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, θεωρώντας άδικη την απόλυση του χειρουργού Μιρτσέα Μπεουράν, τονίζοντας πως δεν έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για το τραγικό περιστατικό.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί, το σώμα της άτυχης γυναίκας είχε καλυφθεί με απολυμαντικό αλκοολούχο σπρέι και οι χειρουργοί ξεκίνησαν την επέμβαση με ηλεκτρικό (χειρουργικό) νυστέρι, γεγονός το οποίο - φέρεται- να προκάλεσε τη φωτιά που έκαψε την άτυχη γυναίκα.
Η υπόθεση έγινε γνωστή έπειτα από έξι μέρες όταν το νοσοκομείο ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας. Οι συγγενείς της άτυχης 66χρονης δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς για την αιτία θανάτου της 66χρονης, απλώς τους είπαν ότι "πρόκειται για ατύχημα". Η χειρουργική ομάδα που είχε αναλάβει την επέμβαση δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις νοσηλευτών που βρίσκονταν στο χειρουργείο την ώρα της επέμβασης, το σώμα της γυναίκας τυλίχθηκε στις φλόγες και μία νοσοκόμα πήρε έναν κουβά νερό και το έριξε στην 66χρονη για να σβήσει τη φωτιά. Η 66χρονη είχε εγκαύματα στο 40% του σώματός της και πέθανε μία εβδομάδα αργότερα. Το περιστατικό οδήγησε στην ανάκληση της πιστοποίησης του νοσοκομείου από την Εθνική Αρχή για την Ποιότητα της Υγείας και η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του θανάτου της 66χρονης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.