ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος εκλογικός νόμος

Συντυχάκης: «Το ΚΚΕ από θέση αρχής είναι υπέρ της ανόθευτης απλής αναλογικής»

Το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγείται η ΝΔ «είναι πλειοψηφικό και καλπονοθευτικό, μετατρέπει μια εκλογική μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο εκλογικό νόμο.

Ο κ.Συντυχάκης υπογράμμισε πως «ο στόχος της κυβερνησιμότητας είναι η εξασφάλιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για το λαό σημαίνει μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια».

Στην συνέχεια πρόσθεσε πως «οι προτάσεις των άλλων κομμάτων κινούνται στην ίδια καλπονοθευτική λογική λιγότερης ή περισσότερης αναλογικότητας, δηλαδή μικρότερης ή μεγαλύτερης κλοπής εδρών από τα μικρότερα κόμματα» και πως «μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριληφθεί η απλή αναλογική στη συνταγματική αναθεώρηση. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλειε ούτε το πλαφόν, ούτε το μπόνους για το οποίο έλεγε ότι μπορεί να υπάρχει μια απόκλιση έως 10% στην κατανομή των εδρών, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Το ΚΚΕ τοποθετείται για τον εκλογικό νόμο από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς, συνεπές στην υποστήριξη της ανόθευτης και άδολης απλής αναλογικής», ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως «η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική, είναι ασυμβίβαστη και με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους, αλλά και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή για το οποίο κανένα άλλο κόμμα πλην του ΚΚΕ δεν μιλάει».

Παράλληλα, ανέφερε πως «το ΚΚΕ δεν σπέρνει αυταπάτες ότι η απλή αναλογική είναι το «φάρμακο» για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. «Το κλειδί για το λαό δε βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, αφού εντός των τειχών, όποιο σύστημα και αν ισχύσει, οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν, πολυκομματικές ή μονοκομματικές θα εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε βάρος του».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.