ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε άρθρο του στη «Νέα Σελίδα»

Σκουρλέτης: «Η απλή αναλογική εμβαθύνει και αναβαθμίζει τη δημοκρατία»

Του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, και επικρίνει τη ΝΔ ότι «με την προβλέψιμη πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επαναφορά μιας μορφής ενισχυμένης αναλογικής υποτιμά αλλά και υπονομεύει την αρχή της γνήσιας αντιπροσωπευτικότητας».

Σε άρθρο του στη «Νέα Σελίδα», ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι η απλή αναλογική «είναι πρώτα απ' όλα μια υπόθεση ισοτιμίας της ψήφου» και «καταλύτης στο κοινωνικό πεδίο, που μπορεί να ωθήσει σε προωθητικές συμμαχίες, συγκλίσεις και σε προγραμματικές συνεργασίες πολιτικών δυνάμεων σε πλήρη αντιστοίχιση με τη λαϊκή εντολή». Προσθέτει ότι είναι το εκλογικό σύστημα «που αποτυπώνει με ακρίβεια τους πολιτικούς συσχετισμούς αλλά και το μέσο για σύνθετες απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα και τις προκλήσεις που αναδύονται».

Χαρακτηρίζει «συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας» το επιχείρημα των αρνητών της απλής αναλογικής ότι αδυνατεί να επιφέρει σταθερές κυβερνήσεις και πως όταν «η ΝΔ, κατά δήλωση του πρωθυπουργού, μπορεί να θελήσει να εκφυλίσει την εκλογική διαδικασία για να "κάψει" την απλή αναλογική με την προκαταβολική επιδίωξη μιας διπλής εκλογικής αναμέτρησης», τότε «δεν είναι το εκλογικό σύστημα που καταδικάζει την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης, αλλά η προαποφασισμένη στάση της ΝΔ».

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «η απλή αναλογική θέτει τις προγραμματικές ταυτότητες στο προσκήνιο» και «είναι μια απόλυτη διαδικασία εμβάθυνσης και ποιοτικής αναβάθμισης της δημοκρατίας». Γι' αυτό, σημειώνει, «είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη συνολικά των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου αλλά ιδίως του ΚΙΝΑΛ. Που καλείται να αποδείξει ότι δεν έχει προσδεθεί οριστικά στο άρμα της Δεξιάς, απεμπολώντας τη δυνατότητα διαμόρφωσης συμμαχιών με κοινό παρονομαστή την αντίθεση στον νεοφιλελευθερισμό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.