ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα-σοκ της ΤτΕ για το brain drain στη χώρα μας

Σοκαριστικό! Δείτε πόσα «μυαλά» ξενιτεύονται από την Ελλάδα κάθε χρόνο

Το «αποτύπωμα» του brain drain στην Ελλάδα, δηλαδή της μαζικής φυγής νέων ανθρώπων λόγω της κρίσης, είναι πλέον σοκαριστικό, όπως εξάλλου αποκαλύπτουν και τα στοιχεία.

Με φόντο τις αλλεπάλληλες έρευνες για την αγορά εργασίας, που καταγράφουν δυσαρμονία ζητούμενων και παρεχόμενων προσόντων (απόρροια των εξευτελιστικών εργασιακών συνθηκών στη χώρα μας, αναγκάζοντας τους νέους να ψάξουν ένα καλύτερο "αύριο" στο εξωτερικό, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί...) τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδας για το brain drain προκαλούν σοκ.

Η έρευνα–σοκ της ΤτΕ για το brain drain

Η έρευνα της ΤτΕ είναι αποκαλυπτική καθώς μελετά την εξέλιξη του φαινομένου του brain drain από το 2010 και έπειτα.

Με το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, πάνω από 30.000 νέοι άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα. Το κύμα αυτό εντάθηκε το 2012 και μονιμοποιήθηκε τα επόμενα έτη λαμβάνοντας διαστάσεις μεγάλης φυγής, με τις ετήσιες εκροές ατόμων στην ηλικιακή ομάδα των 25-44 ετών να ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες! Συνολικά, μεταξύ 2008 και 2017 μετανάστευσαν περισσότερα από 467 χιλιάδες άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Αν και η Ελλάδα διαθέτει πλούσια μεταναστευτική εμπειρία, το σύγχρονο κύμα μετανάστευσης παρουσιάζει δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα ιστορικά προηγούμενα. Πρώτον, περισσότεροι από 1 στους 3 αποδήμους είναι γυναίκες, με αρνητικές συνέπειες για τον ήδη χαμηλό δείκτη γονιμότητας, και δεύτερον, στην πλειονότητά τους είναι άτομα που διαθέτουν υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο. Αποτέλεσμα; Η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού υψηλής μόρφωσης και κατάρτισης υποβαθμίζει τη σημασία της χώρας ως προορισμού επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυσχεραίνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και τη μετάβασή της στην “οικονομία της γνώσης”.

Το να αναζητούν σήμερα ισχυρά κίνητρα για την αναστροφή αυτού του κύματος φυγής οι ίδιες οι κυβερνήσεις που έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους σε ένα «μαύρο» κι... άραχνο μέλλον για τη νεολαία της Ελλάδας, είναι μάλλον «παρηγοριά στον άρρωστο» ή ακόμη καλύτερα «να σε κάψω, Γιάννη μου, να σ' αλείψω λάδι». Ενδεικτικά, το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων επιστημόνων πριν ακόμη από τα χρόνια της κρίσης, η αδράνεια των θεσμών, ο περιορισμός των χρηματοοικονομικών πόρων για έρευνα (αφού τα πάντα μετρώνται με το... κέρδος), τα εμπόδια εισόδου σε πολλά επαγγέλματα, καθώς και η έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνειας στην επιλογή υποψηφίων, αποτέλεσαν τις διαρθρωτικές ατέλειες της αγοράς εργασίας που τροφοδότησαν το κύμα εξερχόμενης μετανάστευσης.

Πηγές: ΤτΕ, Economistas, ΕΛΣΤΑΤ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.