ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της επίσκεψης πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Συνάντηση Χάφταρ-Δένδια: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει δυνάμεις στη Λιβύη»

Στο υπουργείο Εξωτερικών έφτασε λίγο πριν τις 10:30 ο Χαλίφα Χάφταρ, όπου τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης σημερινής τους συνάντησης, μερικές μόνο ώρες προτού ο Λίβυος στρατάρχης συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ο στρατάρχης Χάφταρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις τής Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αναγνώρισης της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar), στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο στρατάρχης Χάφταρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναμένει από τη Γερμανία να εκφράσει την κοινή ευρωπαϊκή θέση και να αναγνωρίσει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων Τουρκίας- Λιβύης.

«Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό συμβούλιο», επισήμανε ο κ. Δένδιας. «Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε λοιπόν σαν Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση της Λιβύης, εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, όμως, σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Και συνέχισε ο κ. Δένδιας: «Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο μνημονίων. 'Αρα, κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. Άρα δεν θέλω να δω τα πράγματα υπό μορφή αρνησικυρίας, τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, αν αυτή δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει αυτή τη θέση. Και η Ελλάδα, τοποθετήθηκε επ' αυτού ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

«Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του Λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας. Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ο Χαλίφα Χάφταρ έφτασε χθες βράδυ στην Αθήνα αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας, έχοντας μάλιστα μία πρώτη άτυπη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, ενώ σήμερα είχαν εκτενέστερη συνάντηση.

Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό στις 13:30. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, διότι η επίσκεψη του Χάφταρ δεν είναι επίσημη καθώς δεν είναι αναγνωρισμένη η εξουσία του. Ο Χαλίφα Χάφταρ θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Με αυτό τον τρόπο, η ελληνική πλευρά θέλει να δείξει ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις και ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν θα είναι... εντελώς απούσα, αλλά θα έχει έναν... άτυπο εκπρόσωπο, με την παρουσία του Χαλίφα Χάφταρ.

Διπλωματική... ρελάνς επιδιώκει η κυβέρνηση

Με την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πετύχει... διπλωματική ρελάνς, καθώς γίνεται μόλις τρεις ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία θα κριθεί η τύχη της Λιβύης και από την οποία δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα. Η Αθήνα με αυτή την κίνηση επιδιώκει να στείλει μήνυμα ότι δεν είναι απλά θιγόμενη από το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και ότι είναι «παίκτης» της περιοχής, που ασκεί επιρροή. Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης Χάφταρ είχε εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον Χάφταρ

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Χάφταρ και στην πλατεία Συντάγματος είναι δρακόντεια. Γι' αυτό άλλωστε επελέγη και το King George, καθώς είναι ένα ξενοδοχείο με ελεγχόμενη πρόσβαση και διαθέτει μηχανήματα ελέγχου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.