ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Συντυχάκης

«Στο ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών κυριαρχούν το κέρδος και η σήψη»

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας"», ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατήγγειλε ότι ο χώρος του Αθλητισμού -από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το ελληνικό ποδόσφαιρο- έχει γίνει πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες και κυριαρχεί η σήψη και η ανταγωνιστικότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Συντυχάκης, το ΚΚΕ θα ψηφίσει «Παρών» γιατί με αυτήν τη συμφωνία «ωραιοποιείται ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και είναι γνωστό πως έχουν εμπορευματοποιηθεί, κυριαρχούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κι έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικοοικονομικής διαπλοκής και μεγάλων σκανδάλων».

Κατήγγειλε την «υποκρισία των κυβερνώντων όταν υμνούν την αποκαλούμενη ολυμπιακή εκεχειρία, ενώ αυτή στην πράξη συστηματικά παραβιάζεται, αποσιωπούνται οι πραγματικές αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, συγκαλύπτονται οι ευθύνες των υπευθύνων και κρύβονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με βάση τους οποίους γίνονται οι πόλεμοι ανά τον κόσμο».

Όσον αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις, επισήμανε ότι «στην πράξη η συστηματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, είτε να υποβαθμίζονται είτε να παραδίδονται σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της προσπάθειας του αστικού κράτους να απαλλαγούν από την ευθύνη συντήρησής τους και να την μεταφέρουν στις τοπικές αρχές χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους».

Καταλήγοντας ο κ. Συντυχάκης, αναφέρθηκε στη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό του αθλητισμού που επικαλείται η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «η χώρα μας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. (...) Οι τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο επιβεβαιώνουν και αναδύουν τη σήψη και τη διαπλοκή που υπάρχει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Είναι φανερό ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, κυριαρχεί το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, ο αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και είναι υποταγμένος στο βωμό του κέρδους, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν συνδεθεί με τον επαγγελματικό αθλητισμό, που έχει γίνει πεδίο διαπλοκής και σκανδάλων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Συντυχάκης.

Κατήγγειλε, επίσης, όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά «που αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν ακόμα και τις αυτονόητες προτάσεις του ΚΚΕ για να φύγουν από το υπουργείο Πολιτισμού - Αθλητισμού οι ανώνυμες αθλητικές εταιρείες και να υπαχθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης για να γίνεται ο έλεγχος στα οικονομικά, περιουσιακά τους στοιχεία και τη βιωσιμότητά τους και να μην υπάρχει ειδικό καθεστώς αδειοδότησης κλπ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.