ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Θα ήθελες ένα φλιτζάνι τσάι;

Αν ακόμη παλεύεις να καταλάβεις τι σημαίνει συναίνεση, φαντάσου ότι αντί για σεξ προσφέρεις στο άλλο άτομο ένα φλιτζάνι τσάι. Και το άλλο άτομο απαντάει. Ω, ναι θα μου άρεσε. Αν εσύ πεις Θα ήθελες ένα φλιτζάνι τσάι; Και το άλλο άτομο πει. Χμ, δεν είμαι σίγουρος. Τότε εσύ μπορείς να φτιάξεις, ή να μην φτιάξεις ένα φλιτζάνι τσάι, αλλά να ξέρεις ότι μπορεί να μη το πιεί. Κι αν δε το πιεί δεν σημαίνει ότι έχεις δικαίωμα να τον/την υποχρεώσεις να το πιεί.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε με απλό και κατανοητό τρόπο τι σημαίνει συναίνεση στο σεξ, το δικαίωμα σου να μην το δεχτείς και ακόμα περισσότερο όπως μια κούπα τσάι να μην σε αναγκάσει κάποιος να την πιείς. Πριν μερικές μέρες η 12χρονη Ιωάννα δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από 23χρονο Αιγύπτιο, την στιγμή που κατέβαινε από το λεωφορείο. Το κορίτσι από το Πέραμα, αθλήτρια πολεμικών τεχνών κατάφερε να τον απωθήσει. Πριν δύο μήνες, οδηγήθηκε στο δικαστήριο ο 22χρονος φοιτητής, ο οποίος παρενόχλησε σεξουαλικά την συνομήλική του φοιτήτρια εντός της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Στη σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει σημασία αν το άτομο που την προκαλεί αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά του είναι προσβλητική. Τα σεξουαλικά φορτισμένα μηνύματα ή τα σεξουαλικά υπονοούμενα στον χώρο της δουλειάς είναι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης που παραβιάζουν την σωματική ψυχική ή ηθική ακεραιότητα του άλλου ατόμου.

"Μα, το είπα για αστείο. Δεν καταλάβαινα ότι αυτή θιγόταν", ο Δημήτρης σχεδόν μετανιωμένος για τη συμπεριφορά του στην Αγγελική, που είναι καινούργια στο λογιστικό γραφείο που εργάζονται, εμμένει σθεναρά στο ότι ο ίδιος δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει την συνάδελφό του. Το χαλαρό συγγνώμη του δεν κατάφερε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα. Κουβέντες και σχόλια με μπύρες και σάντουιτς για το αν το σεξουαλικό υπονοούμενο αποτελεί νομικά σεξουαλική παρενόχληση.

"Δηλαδή αν στείλω μήνυμα στη Μαίρη να βγούμε είναι σεξουαλική παρενόχληση;". Η παρέα είχε διχαστεί πριν έρθουν οι καφέδες . "Αν της πω γιατί δεν θέλεις να βγεις μαζί μου, είναι προσβλητικό;", "Και αν τη `γδύσεις` με τα μάτια σου είναι ταπεινωτικό", είπε η Σοφία και από συνήθεια έψαξε στις τσέπες για τα τσιγάρα της. Ήθελε να του πει για τα καμπανάκια που χτύπησαν τόσες φορές μέσα της, για τις δεκάδες φορές που ένιωσε ταπεινωτικά στο δρόμο, σε χώρους διασκέδασης στη δουλειά της. Πώς να διαχειριστείς τους προβληματισμούς σου, να μιλήσεις για την καθημερινότητα όταν συνέχεια σε στήνουν στον τοίχο.

"Αν η πρόταση για ραντεβού γίνει ενόχληση ή εκβιασμός τότε είναι σεξουαλική παρενόχληση", είπε η νεαρή Κλειώ και κοίταξε τον Λευτέρη που επιμένει να κάνει παρατηρήσεις και να προσπαθεί να ανοίξει διάλογο με στόχο να "ξυπνήσει" τους συνεπιβάτες και να τους φέρει στον ίσιο δρόμο. Αυτούς που αντιδρούν με το γνωστό ελαφρώς περιπαικτικό ύφος που μεταφράζεται "είμαστε υποανάπτυκτοι".

"Όλο τον Χειμώνα ξυπνούσα να πάω στη δουλειά και με έπιανε το στομάχι μου. Μετά άρχισαν να με πιάνουν κρίσεις πανικού. Πήγαινα με το ζόρι στο γραφείο και σκεφτόμουν. Τι θα με περιμένει. Τι εκβιασμό θα υποστώ". Η ιστορία της Δέσποινας κρατάει μια πενταετία. Ήταν νεαρή δικηγόρος όταν προσελήφθη σε μια μεγάλη εταιρεία. Από τον πρώτο μήνα ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού άρχισε να την παρενοχλεί. Στην αρχή της έστελνε λουλούδια, έκανε σεξουαλικά σχόλια για την εμφάνισή της και της ζητούσε επίμονα να την δει εκτός γραφείου. Όταν πήγε στο γραφείο του και του ζήτησε να σταματήσει, άρχισε να την εκβιάζει και να της κάνει τη ζωή δύσκολη. Η κατάσταση στο γραφείο έγινε αφόρητη, είχε βγάλει διάφορα δερματικά και αποφάσισε να μιλήσει. Οι γυναίκες συνάδελφοι της έδωσαν δίκιο αλλά όταν πήγε να μιλήσει στον διευθυντή της εταιρείας εισέπραξε την αποστομωτική απάντηση, "εγώ δεν ανακατεύομαι σε προσωπικά". Η Δέσποινα δεν προχώρησε σε επίσημη καταγγελία. Η ψυχική ισορροπία της είχε κατεδαφιστεί και κινδύνευε και η σωματική της. Παραιτήθηκε από την εταιρεία και έμεινε μισό χρόνο άνεργη. Όταν συνήλθε κυρίως από την απογοήτευση και το φόβο της βρήκε αλλού δουλειά. Το νέο περιβάλλον και η συμπάθεια των συναδέλφων την βοήθησαν να σταθεί στα πόδια της. Δεν βρήκε ποτέ το δίκιo της και το μετάνιωσε που δεν το κατήγγειλε. Βρήκε όμως τη δύναμη να θυσιάσει τη δουλειά της, χωρίς να το σκεφτεί ούτε λεπτό, να διώξει το φόβο και να συνεχίσει τη ζωή της με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.