MEDIA

«Το πιο όμορφο απ' όλα δεν στο 'χω πει ακόμα...»

Θάνος Μικρούτσικος: Η απουσία του βαθιά, αλλά τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα

«Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά, σαν τον καθρέφτη, μα σαν φακός να μεγεθύνει...»

Με τον Θάνο Μικρούτσικο να ερμηνεύει τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε η μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον ανεπανάληπτο δημιουργό, δόθηκε το «σύνθημα» να ξεκινήσει η μεγάλη συναυλία. Δυόμισι ώρες γεμάτες με τη μουσική του, ένα μελωδικό ταξίδι στην 50χρονη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι. Μια συναυλία γεμάτη συγκίνηση, που σίγουρα ο καθένας θα κρατήσει στη μνήμη του για καιρό...

«Το πιο όμορφο απ' όλα δεν στο 'χω πει ακόμα...» ήταν ο τίτλος της συναυλίας στο Μέγαρο, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί όταν ακόμα ο συνθέτης ήταν στη ζωή και πάλευε παλικαρίσια με την ασθένεια. Με αυτό το τραγούδι, μάλιστα, έκλεισε η συναυλία, αμέσως μετά την «Ρόζα».

Και ήταν όλοι εκεί. Και εκείνος ακόμα πιο πολύ. Και όχι μόνο όταν εμφανίστηκε στη μέση του προγράμματος ο Θάνος να ερμηνεύει μοναδικά το «τραγούδι της ζωής του», τους «7 νάνους»... και ας έλειπε η φυσική του παρουσία, η μοναδική του παρουσία πάνω στη σκηνή, τα «μπράβο» στους συνεργάτες του, οι εξομολογήσεις του, η αφιέρωση στην γυναίκα του Μαρία Παπαγιάννη και τόσα άλλα. Η απουσία του βαθιά...

Ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου, με σπασμένη φωνή, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος: Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις». Μας ταξίδεψε από την εγκατάσταση των προγόνων του από τους Δελφούς στην Πάτρα στις αρχές του 19ου αιώνα, το εργοστάσιο ζυμαρικών που έφτιαξαν και αργότερα την επιστροφή του πατέρα του στην Πάτρα, την περίοδο που το εργοστάσιο πτώχευσε. Μίλησε για το πώς μπήκε η μουσική εντός του, για τη μετακόμισή του στην Αθήνα και τα χρόνια της δικτατορίας, όπου τον Απρίλιο του 1972 φωνάζει με μια παρέα φοιτητών στο Μουσείο «Κάτω η χούντα» και τους συνέλαβαν... Μίλησε για πράγματα που τον καθόρισαν στην τέχνη του και στη ζωή του, για τους δικούς του πέντε ανθρώπους, τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του.

Η ΕΡΤ  φρόντισε να μεταδώσει ζωντανά τη συναυλία για να τη δουν, κυριολεκτικά όλοι, ενώ μεταδόθηκε και από το Δεύτερο Πρόγραμμα (103,7 & 102,9) σε παρουσίαση Έλενας Διάκου.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς είχε αναλάβει ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

Τραγουδίσαν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεράντζας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαριάννα Πολυχρονίδη

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης και Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρα), Βαγγέλης Μάχαιρας (μπουζούκι), Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι) και Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο και σαξόφωνο).

Από τα έσοδα θα διατεθούν χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας.

Στη συναυλία, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε ολόκληρη τη συναυλία

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.