ΚΟΣΜΟΣ

Tιτανικός: Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας για την προστασία του διασημότερου ναυαγίου του κόσμου

Σχέδια για την ανάκτηση πολύτιμων τεχνουργημάτων από το ναυάγιο του Τιτανικού κάνει μια εταιρεία που εδρεύει στη Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά προσκρούει στις αντιδράσεις της αμερικανικής και της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph η RMS Titanic Inc ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσπάσει τέχνεργα από το εσωτερικό του ναυαγίου του Τιτανικού με τη χρήση υποβρύχιων ρομπότ, που θα απομακρύνουν ένα τμήμα από την οροφή του καταστρώματός του. «Το πλοίο αποσυντίθεται και αν δεν δράσουμε τώρα θα είναι πολύ αργά«, είπε ο πρόεδρος της RMS Titanic Μπρέτον Χάντσακ.

Αλλά ακτιβιστές και απόγονοι των θυμάτων του ναυαγίου υποστηρίζουν ότι ο Τιτανικός θα πρέπει να αφεθεί στην ησυχία του στον υγρό τάφο του και οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας φαίνεται ότι συμφωνούν. Η βρετανίδα υφυπουργός αρμόδια για θέματα ναυτιλίας Νουσράτ Γκάνι ανακοίνωσε σήμερα μια «ιστορική συμφωνία» με τις ΗΠΑ, που θα προστατεύει πλέον το διασημότερο ναυάγιο του κόσμου από τουρίστες και αυτοσχέδιους εξερευνητές.

«Αυτή η κεφαλαιώδους σημασίας συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη διαφύλαξη του ναυαγίου σημαίνει πως θα αντιμετωπίζεται πλέον με την ευαισθησία και τον σεβασμό που οφείλονται στην τελευταία κατοικία 1.500 ανθρώπων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υφυπουργός στη διάρκεια επίσκεψής της στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου είχε ναυπηγηθεί το υπερωκεάνιο.

Τι προβλέπει η συμφωνία για την προστασία του Τιτανικού

Η συνθήκη, η οποία υπογράφηκε το 2003 από το Ηνωμένο Βασίλειο, τίθεται σε ισχύ μετά την επικύρωσή της τον περασμένο Νοέμβριο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και επιτρέπει στις δύο χώρες «να χορηγούν ή να αρνούνται άδειες για είσοδο στο ναυάγιο ή για να εξαχθούν αντικείμενα απ' αυτό», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, δεν προστατευόταν μέχρι τώρα παρά μόνο με τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά την ανακάλυψή του το 1985 σε απόσταση 650 χλμ. από τις καναδικές ακτές, σε βάθος 4.000 μέτρων στα διεθνή ύδατα του Ατλαντικού ωκεανού, το ναυάγιο του Τιτανικού πολιορκείται από κυνηγούς θησαυρών και τουρίστες. Έπειτα από μια αποστολή στο ναυάγιο το 2012, επιστήμονες είχαν εντοπίσει «πρόσφατες ζημιές που έχουν γίνει από υποβρύχια στο κύτος του Τιτανικού». Είχαν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «ανησυχητικές ποσότητες απορριμμάτων που πετιούνται από πλοία επιφανείας ή εγκαταλείπονται κοντά στο ναυάγιο», ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας έχει εκφράσει σε έκθεσή του την ανησυχία του για «τις ήδη ορατές επιπτώσεις που ατιμάζουν αυτόν τον τόπο ταφής».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.