ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις - Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι - 13 τραυματίες

Tραμπ: «Ιερουσαλήμ θα είναι η... αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ!»

Για... ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα «στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», κάνει λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ στο σχέδιο «181», αλλά ταυτόχρονα δηλώνεται ότι η «Ιερουσαλήμ θα είναι η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ»!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανάρτησε στο «Twitter» ένα χάρτη που σκιαγραφεί επί χάρτου το προτεινόμενό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία. Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι εποικισμοί θα ενώνονται με το υπόλοιπο Ισραήλ, μέσω «δρόμων εξυπηρέτησης» που τεμαχίζουν ακόμα παραπάνω τα παλαιστινιακά εδάφη. Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με το χάρτη, η σύνδεση της Δυτικής Όχθης με τη Λωρίδα της Γάζας θα γίνει μέσω ενός... τούνελ που θα περνάει κάτω από το Ισραηλινό κράτος!

 

Η προτεινόμενη παλαιστινιακή πρωτεύουσα στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή είναι το Αμπού Ντις, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του μαζί με τον Ισραηλινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο, το σχέδιο προβλέπει την ισραηλινή κυριαρχία (αλλά όχι επισήμως προσάρτηση...) στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (που αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης), άμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων πάνω σε «λεπτομερείς χάρτες» που θα διασφαλίζουν την «ασφάλεια του Ισραήλ στα ανατολικά του σύνορα». Ισχυρίστηκε ότι βάσει του σχεδίου του, «θα διπλασιαστούν» τα εδάφη που θα έχουν υπό την ευθύνη τους οι Παλαιστίνιοι, πως δεν θα χρειαστεί να φύγει κανένας Παλαιστίνιος ή Ισραηλινός».

Το «κράτος της Παλαιστίνης» φαίνεται να είναι ένα άθροισμα κατακερματισμένων εδαφών. Πάντως ανέφερε το θα υπάρξει τετραετές πάγωμα νέων εβραϊκών εποικισμών, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει η Παλαιστινιακή Αρχή στο σχέδιο των ΗΠΑ, αλλά και αφοπλισμός της «Χαμάς» και αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να εξαλειφθεί «η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός». Αναφέρεται ακόμα συνέχιση του ρόλου που παίζει η Ιορδανία ως εγγυήτρια των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Ο Τραμπ επανέλαβε πως το σχέδιό του δίνει μία «ιστορική ευκαιρία» και είπε ότι «η Μέση Ανατολή αλλάζει ραγδαία... Πρέπει να φροντίσουμε τη νεολαία της περιοχής...».

Υπέρ της... Αμερικανικής λύσης ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε την πολιτική των ΗΠΑ , καλώντας τους Παλαιστίνιους να «έρθουν σε διαπραγμάτευση και να καταλήξουν σε μία λύση», αναγνωρίζοντας «το εβραϊκό κράτος του Ισραήλ». Τόνισε ότι το ζήτημα των παλαιστινίων προσφύγων «θα πρέπει να λυθεί έξω από το κράτος του Ισραήλ», ότι οι Παλαιστίνιοι Δυτικής Όχθης και Λωρίδας Γάζας «θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν μεταξύ τους». Παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι πρέσβεις των Μπαχρέιν, Ομάν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η θέση της Παλαιστινιακής Αρχής 

Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε το σχέδιο των ΗΠΑ, θεωρώντας πως «πρόκειται για προσβολή και όχι για λύση του αιώνα». «Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του», δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, Άραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ», τόνισε ο πρόεδρος Αμπάς. «Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει», υποστήριξε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από τη Ραμάλα, στο τέλος μιας συνεδρίασης των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της «Χαμάς», στόχος της οποίας ήταν να αποφασιστεί ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμπάς επίσης δέχθηκε τηλεφώνημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, συζητώντας το σχέδιο Τραμπ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο στο Κάιρο για να εκτιμήσει την πρόταση και να καθορίσει τη στάση του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε  ότι «ο μόνος δρόμος για συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του».

Τι λένε Ρωσία -Ιράν

«Η Ρωσία θα μελετήσει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, αλλά το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους γι' αυτό οι Παλαιστίνοι και οι εκπρόσωποι των άλλων αραβικών χωρών», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», δήλωσε σήμερα σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντάς το ως πρόταση «επιβολής και κυρώσεων».

Παλαιστινιακή Παροικία της Ελλάδας: «Το σχέδιο Τραμπ είναι η κλοπή του αιώνα!»

Ως «κλοπή του αιώνα» χαρακτηρίζει το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ η Παλαιστινιακή Παροικία της Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της στα social media, υποστηρίζοντας πως «το σχέδιο αυτό στερείται οποιασδήποτε νομιμότητας» και ταυτόχρονα καλώντας «τους φίλους λαούς να το απορρίψουν και να αρνηθούν τη συμμετοχή των χωρών και των κυβερνήσεων τους σε αυτό ώστε να μην του προσφέρουν καμία νομιμοποίηση».

Συγκεκριμένα αναφέρει

«Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, μαζί με ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό, καταδικάζει κι απορρίπτει πλήρως τη λεγόμενη συμφωνία του αιώνα που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το σχέδιο αυτό των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν είναι ούτε "συμφωνία του αιώνα", όπως το αποκαλεί ο Τραμπ, ούτε "ευκαιρία του αιώνα", όπως το αποκαλεί ο Νετανιάχου. Είναι η κλοπή του αιώνα!

Με το σχέδιο αυτό, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποπειρώνται να κλέψουν ό,τι έχει απομείνει από τα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης και να εκπληρώσουν τις επεκτατικές βλέψεις του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και των νόμιμων και αναφαίρετων εθνικών δικαιωμάτων του όπως αυτά ορίζονται και αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο αυτό είναι μια απαράδεκτη προσπάθεια επιβολής των τετελεσμένων της κατοχής και αποτελεί κατάφωρη και προκλητική παραβίαση των βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, που απαγορεύει ρητά την απόκτηση ή προσάρτηση εδαφών με τη χρήση βίας, και θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη και για όλους τους λαούς του κόσμου, αντικαθιστώντας τη δύναμη του δικαίου με το δίκαιο της δύναμης.

Με το σχέδιο αυτό το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αποποιούνται όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν, μέσα στο Λευκό Οίκο και ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, για τη λύση των δύο κρατών και προσπαθούν να εδραιώσουν μια απροκάλυπτη πολιτική εποικισμού, επεκτατισμού, αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ, σε βάρος της Παλαιστίνης και του λαού της.

Το σχέδιο αυτό στερείται οποιασδήποτε νομιμότητας και καλούμε τους φίλους λαούς να το απορρίψουν και να αρνηθούν τη συμμετοχή των χωρών και των κυβερνήσεων τους σε αυτό ώστε να μην του προσφέρουν καμία νομιμοποίηση.

Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου ξέρουν ότι το σχέδιό τους αυτό δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει δεκτό, ούτε από τον παλαιστινιακό λαό ούτε από τη διεθνή κοινότητα, και γι' αυτό καθυστέρησαν πάνω από τρία χρόνια την ανακοίνωσή του, για να συμπέσει με την κοινή προεκλογική εκστρατεία που διεξάγουν μαζί σε ΗΠΑ και Ισραήλ!

Οι προκλητικές αυτές προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν θα πτοήσουν τον παλαιστινιακό λαό, που θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα του για το δικαίωμα επιστροφής, για την αυτοδιάθεση, για την απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας του και για την ίδρυση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Καλούμε τις παλαιστινιακές πολιτικές παρατάξεις να γυρίσουν τη σελίδα του διχασμού και να συσπειρωθούν υπό την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού, ώστε να μπορέσει ο λαός μας ενωμένος να αντισταθεί σε αυτή την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση.

Εκφράζουμε την εδραιωμένη πεποίθησή μας ότι με την αλληλεγγύη όλων των ανθρώπων στον κόσμο που πιστεύουν στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και όλων των φίλων λαών, συμπεριλαμβανομένου του φίλου ελληνικού λαού, ο παλαιστινιακός λαός θα νικήσει!

Η δικαιοσύνη θα νικήσει! Η ελευθερία θα νικήσει!

Ζήτω η Παλαιστίνη!

Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών!».

Συκρούσεις και τραυματίες στην Δυτική όχθη

Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν απόψε σε συγκρούσεις που ξέσπασαν με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου 200 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην έξοδο της Ραμάλα, ορισμένοι εξ αυτών καίγοντας φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι πετώντας πέτρες προς την κατεύθυνση των Ισραηλινών στρατιωτών, που απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.