ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αδικούμαστε από την πολιτική που ακολουθείται ως τώρα»

Βόζεμπεργκ: «Η αλληλεγγύη που υποσχέθηκε η ΕΕ στο μεταναστευτικό δεν υπάρχει»

«Η αλληλεγγύη, την οποία μας υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταναστευτικό, δεν υπάρχει ουσιαστικά, υπάρχει μόνο οικονομική ενίσχυση», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εμείς ζητούμε αλληλεγγύη, μοίρασμα των ευθυνών, μοίρασμα των προσφύγων, έτσι όπως έχουν αποφασιστεί και σε εκείνες τις χώρες που κλείσανε σύνορα, σκληρή πολιτική κατά της Τουρκίας για τον μη έλεγχο των διακινητών», τόνισε η ευρωβουλευτής, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «μη αλληλεγγύης» το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, «όπου ξαφνικά μόνο πέντε χώρες από τις 27 αποδέχθηκαν ότι πρέπει να αναλάβουν κάποιους ανηλίκους».

«Ουσιαστικά, πέντε ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση έγγραφη της ελληνικής κυβέρνησης. Ρωτώ την επιτροπή χθες στο Κοινοβούλιο: Πέντε χώρες είμαστε στην ευρωπαϊκή οικογένεια; Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουμε καινούρια Επιτροπή, καινούρια πρόεδρο, η οποία στην ατζέντα της έχει προτάξει το μεταναστευτικό διότι αυτό κλονίζει και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουμε και νέα επίτροπο, την κ. Ίλβα Γιόχανσον, που παρίστατο χθες στη συζήτηση αυτή. Εμείς δεν μπορούμε παρά να επισημαίνουμε ότι ως χώρα του Νότου και ως χώρα πρώτης υποδοχής βρισκόμαστε σε μία δεύτερη ταχύτητα και αδικούμαστε από την πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα στο μεταναστευτικό θέμα, παρά τις πολύ συντονισμένες προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με μία αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής που είναι στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε η κ. Βόζεμπεργκ.

Ερωτηθείσα εάν τα πλωτά φράγματα δύνανται να ανασχέσουν τις προσφυγικές ροές απάντησε: «Θα είμαι επιφυλακτική, γιατί δεν γνωρίζω διαχειριστικά πώς αυτό θα γίνει. Αλλά επί της αρχής και πολιτικά σκεπτόμενη υποστηρίζω την αποτρεπτική πολιτική, την οποία και η κυβέρνησή μου εισηγείται [...] Πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο νόμιμο να υπάρξει ένα εμπόδιο στους ανθρώπους αυτούς να έρχονται, πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι οικονομικούς μετανάστες κυρίως δεν μπορεί να χωρέσει πια όχι μόνο η χώρα μας αλλά ούτε κι η Ευρώπη στο εγγύς μέλλον».

«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε η κ. Βόζεμπεργκ, «πρέπει να στραφεί στην επένδυση και στην ενίσχυση των υποδομών στις χώρες προέλευσης για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ζουν εκεί στον τόπο τους».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, η ευρωβουλευτής παρατήρησε: «Έχουμε μπροστά μας έναν επικίνδυνο, δύσκολο, πολύ δύσκολο γείτονα, ο οποίος δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση [...] Ιδιαίτερα από τη νέα μας θητεία η μία μετά την άλλη οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο στρέφονται κατά της Τουρκίας [...] Με τη στάση της δείχνει, πλέον, ότι δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιεί και τα προενταξιακά κονδύλια και τις διαδικασίες σε σχέση εμπορικών συνεργασιών, που είναι μεγάλα τα οικονομικά μεγέθη, για να ακολουθεί ουσιαστικά μία στρατηγική ετών που έχει χαράξει, αδιαφορώντας και για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου και κυρίως αμφισβητεί πλέον και τη δυναμική και το μέγεθος του διεθνούς δικαίου. Αυτά τα γνωρίζει πια η Ευρώπη και έχει αλλάξει στάση απέναντί της».

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση διαγραφής του ευρωβουλευτή Θόδωρου Ζαγοράκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε: «Με τον Θοδωρή δουλεύουμε πέντε χρόνια. Εκτιμώ ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί την ομάδα του με έναν λάθος τρόπο, προκάλεσε την κυβέρνηση, ήταν μία φυσική αντίδραση του πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω πως είχε σκοπό να προσβάλει την κυβέρνησή ή τον πρωθυπουργό. Ήταν μία σκληρή, άκομψη κίνηση του Θοδωρή, αλλά και η διαγραφή του νομίζω πως ήταν αναμενόμενη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.