Neo

Αντιπολίτευση με προτάσεις από Παππά

Έχουμε συνηθίσει τα στελέχη της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύουν επιθέσεις προς την κυβέρνηση και… πέραν τούτου ουδέν. Ωστόσο, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς έχει πάρει πολύ «ζεστά» τις οδηγίες Τσίπρα για «προγραμματική αντιπολίτευση». Αυτό είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν όσοι τον παρακολούθησαν στην περιοδεία του στο Λασίθι, εκεί όπου ο Νίκος Παππάς ουσιαστικά παρουσίασε ένα πλέγμα προτάσεων για την οικονομία, ξεφεύγοντας από την αντιπολιτευτική «αμηχανία» πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα έγιναν γνωστά, ο Νίκος Παππάς, υπογράμμισε την «ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου ώστε να γίνει δυνατή η μεγαλύτερη και δικαιότερη φορολογική ελάφρυνση, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Όπως εξήγησε, «αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση ενός μικρού μέρους του αποθεματικού που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στους δανειστές. Η ανάγκη αυτών των ελαφρύνσεων (όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% ή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000€), που ήταν και μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται περισσότερο επιτακτική καθώς πυκνώνουν τα ανησυχητικά σημάδια τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Για παράδειγμα αναφέρθηκε η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής για τρίτο συνεχόμενο μήνα, μετά από μια μακρά περίοδο συνεχούς αύξησης, η μεγάλη πτώση του τζίρου των καταστημάτων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων αλλά και η μείωση των θέσεων απασχόλησης τον Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα οι διεθνείς εμπορικές συγκρούσεις, η επιδημία του ιού στην Κίνα αλλά και η αναιμική ανάπτυξη στην Ε.Ε. και οι άγνωστες συνέπειες του Brexit, δημιουργούν ένα περιβάλλον που μπορεί να εξελιχθεί πολύ αρνητικά και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Ο Νίκος Παππάς επέμεινε και στην ανάγκη για «διαφάνεια στη χρήση του σχεδίου “Ηρακλής” που θα αντιμετωπίσει με εγγύηση του Δημοσίου το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων». «Επειδή το σχέδιο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας, η διαχείρισή του δεν πρέπει να γίνει χωρίς έλεγχο και κανόνες, πράγμα που έχει ζητήσει και η ΓΣΕΒΕΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο τομεάρχης Οικονομίας πρότεινε την «επιτάχυνση της κατασκευής υποδομών και δημόσιων επενδύσεων», προσθέτοντας: «Σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει το πάγωμα ή και την κατάργηση έργων και επενδύσεων που ήδη είχαν ξεκινήσει ή είχαν προχωρήσει οι διαγωνισμοί. Αυτή η επιλογή θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες τόσο στην απασχόληση όσο και στην ανάπτυξη και την καθημερινότητα των πολιτών. Από το μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι την Πατρών – Πύργου (που ήδη υλοποιούνταν), μέχρι τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (που πάγωσε ο διαγωνισμός που είχε προχωρήσει), μια σειρά μεγάλων και μικρών έργων έχουν σταματήσει, επαναφέροντας την κατάσταση των πρώτων χρόνων των μνημονίων (2010 -2014) με τα έρημα εργοτάξια».
Τέλος, ο Νίκος παππάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου στη σημασία που έχει για την ανάπτυξη η διασφάλιση και η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. «Δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής, είναι ταυτόχρονα και σπουδαίος αναπτυξιακός παράγοντας καθώς αυξάνει τη ζήτηση και κινητοποιεί την οικονομία», όπως είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως «στη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων καθοριστικό ρόλο παίζει η κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η ενίσχυση των διαδικασιών έλεγχου, με την στελέχωση του ΣΕΠΕ». Εξάλλου, «σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 € στα επόμενα δύο έτη, σε συνέχεια της περσινής αύξησης. Είναι όμως φανερό πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως φαίνεται από την κατάργηση της αιτιολόγησης απολύσεων, την αδρανοποίηση του ΣΕΠΕ, την καθήλωση του κατώτατου μισθού και τη μη επικύρωση από το Υπουργείο Εργασίας της Συλλογικής Σύμβασης του Επισιτισμού που συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.