MEDIA

Δείτε το βίντεο

COSMOTE TV: To πρώτα δάνεια της Ελλάδας, πριν την ανεξαρτησία του κράτους, στο νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου»

Τα πρώτα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από το εξωτερικό, πριν ακόμα αποκτήσει την ανεξαρτησία της, και οι επαχθείς όροι με τους οποίους τελικά εξασφάλισε δανειοδότηση, βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Δευτέρα 17/2 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Οι τεράστιες οικονομικές ανάγκες της ελληνικής Επανάστασης δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα λιγοστά έσοδα που εξασφάλιζαν οι επαναστάτες, μέσω εράνων και λαφυραγωγήσεων, με αποτέλεσμα η οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό να αποτελεί μονόδρομο για τους Έλληνες. Ιστορικοί της οικονομίας εξηγούν στην κάμερα της «Μηχανής του Χρόνου» τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα να επιλέξει τραπεζικούς οίκους της Αγγλίας προκειμένου να ζητήσει το πρώτο της δάνειο, θέτοντας τις βάσεις της εξάρτησης της από το αγγλικό κράτος.

Την περίοδο εκείνη, ιδιώτες επενδυτές από όλο τον κόσμο αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, χρηματοδοτώντας έμμεσα την ελληνική επανάσταση. Ωστόσο, οι όροι που έθεσαν ήταν τόσο επαχθείς, που προκάλεσαν την κατακραυγή ακόμα και του βρετανικού Τύπου.

Μέσα από επιστολές της εποχής, η «Μηχανή του Χρόνου» ρίχνει φως στις κινήσεις της τριμελούς επιτροπής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Λονδίνο, και στις διαμάχες μεταξύ των μελών της. Η σύναψη δεύτερου δανείου, που ακολούθησε λίγο αργότερα, προκάλεσε έντονες αψιμαχίες και μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων της χώρας που διεκδικούσαν τη διαχείριση του δανείου. Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε κράτησε μέχρι τον χειμώνα του 1825, αποδυνάμωσε την επανάσταση και επέτρεψε στον Ιμπραήμ να καταλάβει την Πελοπόννησο.

Στο επόμενο επεισόδιο, η «Μηχανή του Χρόνου» θα παρουσιάσει το πρώτο δάνειο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, υπό τη διακυβέρνηση του Βασιλιά Όθωνα, το οποίο επέτρεψε στις Μεγάλες Δυνάμεις να ελέγχουν την πολιτική της χώρας.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.