ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονο παρασκήνιο και τεταμένο κλίμα ενόψει της Κ.Ε.

«Διαβολοβδομάδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και η μάχη... των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εκεί όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα-αγκάθια, που έχουν ήδη ρίξει αρκετό λάδι στην εσωκομματική φωτιά.

Μπορεί προς τα... έξω τα στελέχη να περιορίζονται στην εκπομπή μερικών εσωκομματικών μηνυμάτων και να μην βάλλουν η μία πλευρά εναντίον της άλλης, ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κλίμα είναι βαρύ. Η απόφαση για το εσωκομματικό δημοψήφισμα, το θέμα της αλλαγής του ονόματος, ο απολογισμός της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου, το ερώτημα πόσοι και αν θα μετάσχουν στο συνέδριο του Μαΐου αριστίνδην, αλλά και η επιμονή της ηγεσίας για διεύρυνση ακόμη και στον χώρο της Κεντροδεξιάς έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες εσωκομματικές έριδες και αναταράξεις, ενώ βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα και η «μάχη των τάσεων».

Τα «αγκάθια»

Με αφορμή τη σχετική απόφαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ να προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ εσωκομματικά δημοψηφίσματα για μείζονα θέματα –ακόμη και για την αλλαγή του ονόματος- το συγκεκριμένο θέμα έχει επανέλθει στην κορυφή της εσωκομματικής ατζέντας. Ήδη, το Πολιτικό Συμβούλιο του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» αποφάσισε να διεξαχθεί, στις 5 Απριλίου, «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα μέλη και να «ζεσταθεί» η βάση, αν και εκκρεμεί ο... ορισμός του ερωτήματος. Βεβαίως, η ιστορία του δημοψηφίσματος μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι θα λύσει: κι αυτό διότι παραμένει εκκρεμές το ίδιο το ερώτημα, αλλά και η απορία πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο δημοψήφισμα να θεωρείται «συμβουλευτικό»: δηλαδή, πώς είναι δυνατόν να έρθει κατόπιν εορτής το οποιοδήποτε όργανο του κόμματος και να... ανατρέψει την εντολή που θα έχουν δώσει τα ίδια τα μέλη του κόμματος σε πανελλαδική ψηφοφορία σε όλη την Ελλάδα!

Συν τοις άλλοις, διαφωνίες υπάρχουν και ως προς το ερώτημα: η ηγεσία θα ήθελε να τεθεί σε δημοψήφισμα το όνομα του κόμματος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί την προσθήκη ενός ακόμη ονόματος δίπλα στο αρκτικόλεξο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι «53» και όχι μόνο θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο τα μέλη του κόμματος να αποφανθούν για άλλα, αμιγώς πολιτικά, ζητήματα, όπως το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων κτλ.

Θέμα που έχει φέρει εσωστρέφεια αποτελεί και ο καθορισμός του συνεδριακού σώματος: ήδη, στο παρασκήνιο, διεξάγονται έντονες μάχες μεταξύ όλων των τάσεων σχετικά με την εκπροσώπησή τους στο συνέδριο, καθώς θα δοθεί μάχη συσχετισμών για την διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ορισμένοι σύνεδροι θα είναι «αριστίνδην» και θα προέρχονται από την «διεύρυνση», δηλαδή είτε από την «Γέφυρα», είτε από την «Προοδευτική Συμμαχία». Σημειωτέον ότι αν, για παράδειγμα, ως αριστίνδην θεωρηθούν και τα 765 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, τότε προφανώς και μπορούν να επηρεαστούν οι εσωκομματικοί και συνεδριακοί συσχετισμοί.

Παρασκήνιο

Όλα αυτά τα θέματα έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα, καθώς πίσω από κάθε απάντηση σε κάθε εκκρεμές ερώτημα κρύβεται ο τρόπος που θα «διοικείται» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο, όπως επίσης και ο ίδιος ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη, οι «53» και όχι μόνο θέλουν να αποκρούσουν το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «αρχηγοκεντρικό» κόμμα, την ώρα που «προεδρικοί» αλλά και στελέχη που προέρχονται από την διεύρυνση αντιτείνουν ότι «η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας». Όλα αυτά, λοιπόν, θα αποτυπωθούν στις συνεδριάσεις των τάσεων που θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα, αλλά κυρίως σε όσα θα γίνουν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο σαββατοκύριακο, αφού αρκετά στελέχη εμφανίζονται διατεθειμένα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και να στείλουν τα μηνύματα που πρέπει εκεί... που πρέπει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.