ΚΟΣΜΟΣ

Στα 91 του χρόνια

«Έφυγε» ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Αίγυπτου, Χόσνι Μουμπάρακ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε επί τρεις δεκαετίες τη χώρα και ανατράπηκε κατά το ξέσπασμα της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».

Ο 91χρονος Μουμπάρακ πέθανε σήμερα στη μονάδα εντατικής φροντίδας του στρατιωτικού νοσοκομείου Γκαλάα, στο Κάιρο, όπου νοσηλευόταν έπειτα από χειρουργική επέμβαση στις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Αίγυπτο επί τρεις δεκαετίες, από το 1981 έως το 2011, οπότε και εκδιώχθηκε από την εξουσία λόγω της Αραβικής Άνοιξης και της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου.

Συνελήφθη τον Απρίλιο του 2011, δύο μήνες μετά την παραίτησή του, και έμεινε στη φυλακή και σε στρατιωτικά νοσοκομεία μέχρι το 2017, όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες ότι διέταξε τη δολοφονία διαδηλωτών.

Ο Μουμπάρακ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2012 με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη δολοφονία 239 διαδηλωτών στη διάρκεια της 18ήμερης εξέγερσης.

Εφετείο διέταξε την επανάληψη της δίκης και η υπόθεση εναντίον του Μουμπάρακ και υψηλόβαθμών αξιωματούχων αποσύρθηκε. Απαλλάχθηκε τελικά από τις κατηγορίες το 2017.

Καταδικάστηκε ωστόσο το 2015 μαζί με τους δυο γιους του για κατάχρηση δημοσίων πόρων προκειμένου να αναβαθμίσει οικογενειακές ιδιοκτησίες. Ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοί του καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών χρόνων.

Πολλοί Αιγύπτιοι που έζησαν όλη την περίοδο της διακυβέρνησης του Μουμπάρακ θεωρούν ότι ήταν μια περίοδος απολυταρχίας και ευνοιοκρατικού καπιταλισμού. Η ανατροπή του οδήγησε στη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην Αίγυπτο, οι οποίες έφεραν στην εξουσία τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μόρσι έμεινε μόλις έναν χρόνο στην εξουσία καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις το 2013 οδήγησαν στην ανατροπή του από τον τότε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ Σίσι, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος.

Στο μεταξύ, πρόσωπα της εποχής του Μουμπάρακ απαλλάσσονται το ένα μετά το άλλο από κατηγορίες σε βάρος τους και νόμοι που περιορίζουν τις πολιτικές ελευθερίες έχουν προκαλέσει φόβους μεταξύ των ακτιβιστών περί επιστροφής του παλαιού καθεστώτος.

Ο Μουμπάρακ υπεραμυνόταν πάντοτε της αθωότητάς του και είχε πει ότι η ιστορία θα τον κρίνει ως έναν πατριώτη που υπηρέτησε με αυταπάρνηση την πατρίδα του.

Ποιος ήταν ο έκπτωτος πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ

Ο Χόσνι Μουμπάρακ γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1928.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1949, εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορική Ακαδημία, ως πιλότος.

Υπηρέτησε ως αξιωματικός της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας από διάφορες θέσεις.

Από τον Φεβρουάριο του 1959 έως τον Ιούνιο του 1961, ο Μουμπάρακ πήρε περαιτέρω εκπαίδευση στη Σοβιετική Ένωση, παρακολουθώντας μια σοβιετική σχολή εκπαίδευσης πιλότων στη Μόσχα και άλλη στην αεροπορική βάση Καντ, στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Κιργιστάν.

Κατά την επιστροφή του στην Αίγυπτο, υπηρέτησε ως αρχηγός πτέρυγας και διοικητής βάσης.

Τον Νοέμβριο του 1967, ο Μουμπάρακ έγινε διοικητής της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας.

Δύο χρόνια αργότερα, έγινε Αρχηγός του Στρατού και το 1972 Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας.

Εξελέγη Πρόεδρος της Αιγύπτου το 1981. Παρέμεινε στην εξουσία για τρεις δεκαετίες, μέχρι το 2011, όπου τον ανέτρεψε η Αιγυπτιακή Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011 και τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την εξουσία στις 8 Φεβρουαρίου 2011.

Από την πτώση του μέχρι σήμερα δικάστηκε σε πολλές δίκες για τις ευθύνες που είχε είτε για τις δολοφονίες πολιτών κατά την επανάσταση είτε για προδοσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.