ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκειται κατ' ιδίαν συνάντηση

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Ακάρ για τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, είχε σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο των λεγόμενων «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», για τα οποία θα ξεκινήσουν εκ νέου συζητήσεις μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δυο υπουργοί συνομίλησαν για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, για την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Για τα ΜΟΕ αναμένεται να γίνουν συναντήσεις ανάμεσα στις πλευρές της Ελλάδας και της Τουρκίας και αναζητείται σχετική ημερομηνία στο διάστημα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου. Αν δεν συμφωνήσουν για το συγκεκριμένο διάστημα, τότε οι επαφές για τα ΜΟΕ θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου.

Οι στόχοι της Αθήνας

Οι επιτροπές μελών των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, για τα ΜΟΕ επρόκειτο να ξεκινήσουν τις επαφές τους στις αρχές Δεκεμβρίου. Παρά ταύτα, η ένταση που προκάλεσαν οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και οι κινήσεις του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» καθυστέρησαν τις διαδικασίες.

Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς, κατά τις προγραμματισμένες συνομιλίες με την Τουρκία, είναι να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων, να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.