ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προτείνει το Κίνημα Αλλαγής...

Οι 12+1 πληγές του Ασφαλιστικού

Δώδεκα συν μία ‘πληγές’, βλέπουν να δημιουργεί το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο αποκαλούν ως ‘νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση’, στο Κίνημα Αλλαγής, και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις υπέρ της άρσης των αδικιών που προκύπτουν.

Σε ενημερωτικά σημειώματα του κόμματος, μάλιστα, περιγράφουν τι θα γινόταν αν παρέμενε ο νόμος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010, ενώ επιμένουν να ζητούν εθνικό διάλογο για μία «Πραγματική Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση», όπως λένε, την οποία και περιγράφουν ως αναγκαία.

Ειδικότερα, περιγράφοντας τις 12+1 ‘πληγές’ του νόμου της κυβέρνησης, σημειώνουν ότι :

· Το σχέδιο της ΝΔ αποτελεί μόνο φθηνό μακιγιάζ στον νόμο Κατρούγκαλου : Εμμένει, λένε, ουσιαστικά στον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη «ότι ο Ν. Κατρούγκαλου θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». Εξ ου και μιλούν για Νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση.

· Οδηγεί σε απώλεια της ευκαιρίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και βιώσιμου Ασφαλιστικού Συστήματος με ορίζοντα δεκαετιών. Για αυτό και ζητούν Εθνικό Διάλογο, με στόχο μία πραγματική μεταρρύθμιση.

· Διατηρούνται τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου. Οδηγούμαστε σε μείωση συντάξεων.

· Προσαρμόζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά με τη λογική ‘παίρνουμε από το ένα χέρι, για να μοιράσουμε δήθεν από το άλλο’.

· Μια βαθιά συντηρητική λογική. Απουσιάζει –όπως λένε- κάθε πρόβλεψη για κατώτερο όριο ή κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για τους συνταξιούχους.

· Ακυρώνει την προοπτική ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα Ασφάλισης και ανοίγει τον δρόμο για κατάργηση των κλάδων επικουρικής και εφάπαξ.

· Απομακρύνει κάθε προοπτική καταβολής 13ης κανονικής σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.

· Διατηρεί τις αδικίες που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου ακόμα και για τους οικονομικά ασθενέστερους συνταξιούχους, αφού δεν αποκαθιστά πλήρως την μεγάλη απώλεια σε συντάξεις αναπηρίας και χηρείας και επιμένει στη διάταξη για ‘αποδεδειγμένα νόμιμη διαμονή’ στην Ελλάδα για 40 χρόνια των ομογενών από την Αλβανία και τον Πόντο προκειμένου να τους χορηγηθεί το πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης.

· Δημιουργεί όμως και νέες αδικίες εις βάρος των συνταξιούχων, προβλέποντας για παράδειγμα οριζόντια περικοπή του 30% της σύνταξης για αγροτικά εισοδήματα ακόμα και ύψους ενός ευρώ.

· Μειώνει εισφορές, αλλά σε βάρος των ανέργων

· Δημιουργεί νέα ζητήματα με τις εισφορές

· Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλης ή 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς εξαιρέσεις για εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, υπερβαρέα ή ακόμα και για τους υπογείτες των μεταλλείων.

· Ο νέος οργανισμός, ο κατά Βρούτση e-ΕΦΚΑ εντείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, αφού οι εκκρεμείς συντάξεις αυξάνονται κατά 4000 τον μήνα και δεν εφαρμόζεται κάποιος ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης μεταξύ των οκτώ εντασσόμενων ταμείων που έχουν συγχωνευθεί σε ένα.

Κατόπιν τούτων, στο Κίνημα Αλλαγής σημειώνουν ότι αν παρέμενε ο νόμος 3863/2010 του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. τον οποίο ακύρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) στην πλήρη εφαρμογή του, οι συντάξεις από 1/1/2015 και για τα επόμενα χρόνια θα ήταν κατά 15% περίπου υψηλότερες από εκείνες που διαμορφώθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου και 12% σε σχέση με το σχέδιο της σημερινής Κυβέρνησης.

Παραθέτουν μάλιστα συγκριτικό πίνακα ως εξής :

 

ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣΠΟΣΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
  ΜΕ Ν.4387/2016

(Κατρούγκαλου)

ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΜΕ ΤΟΝ Ν.3863/2010
251000

1500

2000

591 ευρώ

694 ευρώ

798 ευρώ

591 ευρώ

694 ευρώ

798 ευρώ

625 ευρώ

758 ευρώ

890 ευρώ

301000

1500

2000

648 ευρώ

780 ευρώ

911 ευρώ

648 ευρώ

780 ευρώ

911 ευρώ

702 ευρώ

873 ευρώ

1044 ευρώ

351000

1500

2000

722 ευρώ

891 ευρώ

1060 ευρώ

759 ευρώ

946 ευρώ

1134 ευρώ

818 ευρώ

1047 ευρώ

1276 ευρώ

401000

1500

2000

810 ευρώ

1023 ευρώ

1236 ευρώ

885 ευρώ

1143 ευρώ

1396 ευρώ

960 ευρώ

1260 ευρώ

1560 ευρώ

 

Στο Κίνημα Αλλαγής όμως, δεν μένουν στην κριτική. Επιμένοντας στην πάγια τακτική τους τα τελευταία χρόνια, καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση των αδικιών που διακρίνουν, καλώντας τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν υπεύθυνα επ’ αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν ότι είναι απολύτως αναγκαίο:

 • Να επανέλθει και να χορηγηθεί κανονική 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους
 • Να εφαρμοστούν οι συντελεστές αναπλήρωσης οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο 3863/2010 , για την ανταποδοτική σύνταξη.
 • Να θεσμοθετηθεί το νέο ΕΚΑΣ για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους.
 • Να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αδικίες που έχουν δημιουργηθεί στους συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας, με επαναφορά των διατάξεων που ίσχυαν μέχρι 31/12/2014.
 • Να αντιμετωπιστούν ισότιμα με τους άλλους έλληνες πολίτες οι ομογενείς από την Αλβανία και τον Πόντο.
 • Να ενταχθούν στο νέο καθεστώς , με την καταβολή της εθνικής σύνταξης και την εξάλειψη όλων των διακρίσεων, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
 • Να επεκταθεί η λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
 • Να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας από 1/1/2022 , μέσα από τη σύνδεση με τη μεταβολή του προσδόκιμου επιβίωσης.
 • Να καταργηθεί η διάταξη του νόμου 4387/2016 με την οποία μειώθηκαν κατά 18% επιπλέον τα εφάπαξ βοηθήματα . Έχουμε πλέον φθάσει στο σημείο το εφάπαξ να είναι μικρότερο από τις εισφορές που καταβάλλονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πλεόνασμα 500 εκ. ευρώ ετησίως σε βάρος των εργαζομένων.
 • Να καταργηθεί η εισφορά για περίθαλψη στις επικουρικές συντάξεις.
 • Να επανέλθει σε ισχύ η διάταξη του νόμου 3863/2010 για την καταβολή της αναλογικής σύνταξης, για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη με τις σημερινές προϋποθέσεις.
 • Να μην εφαρμοστούν περικοπές συντάξεων για εργαζόμενους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 και συνέχισαν την εργασία τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Χαριλάου Τρικούπη επαναφέρει το αίτημά της για εθνικό διάλογο, με στόχο μία πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση και προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και η βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και η αξιοπρέπεια των συνταξιούχων, καθώς και να εγγυηθεί το κράτος στους νέους ανθρώπους ότι μεριμνά για ανάλογα δικαιώματα των ίδιων στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Αυτά όμως, προϋποθέτουν, κατά το Κίνημα Αλλαγής, τρεις μεγάλες παραδοχές :

- Πρώτον, ότι στην χώρα θα προκαλέσουμε αναπτυξιακή ‘έκρηξη’, με νέες επενδύσεις, καινοτομίες και νέες θέσεις εργασίας

- Δεύτερον, ότι θα αντιμετωπίσουμε δραστικά τη δημογραφική κρίση, που απειλεί το μέλλον μας ως κοινωνία, αλλά και το μέλλον του Ασφαλιστικού

- Ότι θα φέρουμε νέους πόρους στο Σύστημα.

«Έχουμε δείξει με την πρότασή μας για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών- που έγινε νόμος του κράτους-από που μπορούν να αντληθούν νέοι πόροι για το Ασφαλιστικό Σύστημα, όπως έγινε ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες», λένε, ζητώντας να καταργηθεί το ‘Υπερταμείο της υποτέλειας’ και να μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, των υδρογονανθράκων, του ορυκτού πλούτου της χώρας. «Από τα έσοδά του μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το Ασφαλιστικό, όπως και να δώσουμε κίνητρα για Επενδύσεις, αλλά και περιβαλλοντικές δράσεις», καταλήγουν, θυμίζοντας ότι και για τις τρεις αυτές παραδοχές το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν λύσεις, αν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θέλουν και μπορούν...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.