ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως ξένο εταίρο της τον Γάλλο νομπελίστα Φυσικής Ζεράρ Μουρού

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα τον Γάλλο καθηγητή Ζεράρ Μουρού (Gérard Mourou), κάτοχο του Νόμπελ Φυσικής 2018, ως ξένο εταίρο της στον κλάδο των Φυσικών Επιστημών.

Ο νέος Ακαδημαϊκός γεννήθηκε το 1944 στη Γαλλία, όπου σπούδασε Φυσική, ενώ διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Η επιστημονική δραστηριότητά του εστιάσθηκε στην επίτευξη όλο και υψηλότερων εντάσεων ακτινοβολίας λέιζερ. Η μέθοδος ενίσχυσης παλμών λέιζερ μικρής χρονικής διάρκειας είναι αυτή για την οποία του απονεμήθηκε το Νόμπελ.

Ο Μουρού έχει συνεργασθεί με πολλές ερευνητικές ομάδες όπως στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και στο νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ειδικότερα μέσω του προγράμματος ELI (Extreme Light Infrastructure). Το ELI είναι άμεσα συνδεδεμένο στην Ελλάδα με την εθνική ερευνητική υποδομή Hellas-CH, η οποία παρέχει τεχνογνωσία και υπηρεσίες τόσο στην ευρωπαϊκή υποδομή όσο και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Μέρος του Ηellas-CH είναι και οι εργασίες αποκατάστασης με λέιζερ των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτών της Ακρόπολης.

Εκτός από αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, ο Γάλλος νομπελίστας είναι σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Φωτάκη του ΙΤΕ και τον Δημήτρη Χαραλαμπίδη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.